Nuläget för de svenska bönderna är tufft, både mjölkbönder och köttbönder är på väg att försvinna.
Lagarna i Sverige för jordbruket är de hårdaste lagarna i världen för djurhållning och ändå har vi nästan sämst förutsättningar.
Priserna för råvarorna är höga i affären, men det lilla bonden får i handen räcker inte för att få fram råvaran som den ska enligt lag.
Av det vi äter i Sverige är nästan mer än 50 procent import mat från andra länder, fortsätter vi i den här takten har vi inga bönder kvar.
Våra bönder konkurrerar med länder där lagarna för jordbruket är väldigt mycket slappare. Vill du äta till exempel en köttråvara som levt i misär och pumpats med mediciner hela sitt liv, i stället för en köttråvara med de hårdaste djurhållningslagarna?
Marknaden betalar inte för de merkostnader en svensk bonde har i dags läget och därför klarar man inte ekonomsikt att driva ett jordbruk.
Nästan ingen vill handla mat från svenska bönder eftersom den är så mycket dyrare än utlandets mat. Men vad ska vi då göra för att fler ska handla svensk mat om vi egentligen skulle behövt höja priserna lite till?
Det handlar om att mellanhänderna tar den större delen av vinsten och egentligen är det bonden som kämpat och gjort grovjobbet och har den större delen av kostnaderna. Mjölk och köttpriset har varit det samma i snart 30 år och det även om kostnaderna har ökat varje år.
Slutar vi köpa svensk mat kommer jordbruket att försvinna helt och hur kommer det att påverka miljön när man måste frakta maten långt bort i från i stället för att producera den i det egna landet? Och vad gör vi då om gränserna stängs och krig startas?
I dag finns det cirka 5 000 mjölkgårdar i Sverige och jämför man med för 30 år sedan fanns det 50 000.
Jordbrukskunskaper försvinner allt mer från svenska människor och vad gör vi då om vi en dag inte har ett svenskt jordbruk och det behövs?