Hälsovården i regionen är under hård press med ofta långa väntetider som drabbar vårdbehövande. Av naturliga skäl är det ofta äldre som kan få vårdbehov, och som kan drabbas av försämrad livskvalitet.
Ett vårdområde som hamnat i skymundan är besvär av nedsatt hörsel. Hörselnedsättning är mycket vanlig bland äldre, och beräknas påverka nästan 40 % av alla svenskar över 65 år. Hörselproblem kan påverka förmågan till kommunikation och sociala aktiviteter, och kan leda till sociala problem i form av isolering, depression och försämrad livskvalitet. Problemet blir särskilt kännbart för den äldre som lever ensam utan någon nära livskamrat att vända sig till.
All erfarenhet visar att en äldre, som lämnat sin invanda miljö och kommit till ett äldreboende, riskerar att snabbt tappa förmåga att uppehålla kontakter med omgivningen. En fungerande hörsel är då en särskilt viktig faktor.
Mot denna bakgrund är det sorgligt att väntetid för hörselundersökning kan vara upp till 3 år. Särskilt de äldsta drabbas av negativa konsekvenser. Som bekant går befolkningsutvecklingen mot alltfler invånare i denna kategori, med därav ökande vårdbehov.
Väntetiden i hörselvården är ett allvarligt problem, särskilt för äldre. Vad gör regionledningen för att råda bot på problemet?