Svar till ”Besviken f.d hästtjej och numera hästmamma”.
Hej! Vi ska försöka, på ett begränsat utrymme, att ge dig svar på frågor och påståenden som finns i din skrivelse.
Kommunen har inte stängt ner de fortsatta etapperna, däremot görs ett omtag, eftersom etapp 1 blev mycket dyrare än budgeterat.
Det finns en arbetsgrupp med kommunens tjänstemän, medlemmar från ridklubben och andra med ridintresse, som har till uppgift att hitta smarta och bra lösningar för återstående etapper. Det är av vikt att de gör det med beaktande av Likställighetsprincipen i kommunallagen, som säger att alla kommunmedlemmar/grupper av kommunmedlemmar skall behandlas likartat. Vi tror det är av vikt att denna grupp, får tid på sig att hitta de bästa lösningarna för framtiden, för alla ridintresserade. Om det sedan blir renovering, om det ens är möjligt, underlättande för privata hästägare att bygga egna stall i närområdet, får framtiden och arbetsgruppens arbete visa.
Vad gäller fastigheten, så har den en lång historia, där en stor underhållsskuld byggts upp under åren Ridklubben ägde fastigheten, fram tills kommunen övertog huset för några år sedan. Man har försökt, lappa och laga, men nåtts väg ände, det räcker inte och är inte längre ekonomiskt försvarbart. Därför är det beslutat att bygga nytt, vilket vi kan vara överens om är och var ett klokt beslut. Vad gäller akuta fel, brister och arbetsmiljöproblem, förväntar vi oss att Ridklubben, som andra hyresgäster i kommunala fastigheter, felanmäler och har en fortlöpande kontakt med kommunen.
Vi som kommun satsar mycket på att vi ska ett brett och aktivt fritidsliv, där vi kan erbjuda ett ”smörgåsbord” av aktiveter, som förhoppningsvis gör att alla hittar något kul att göra. Vi har ett stort fokus på barn och unga, där vi satsat extra för att få mer flickor aktiva, vilket visar sig ha gett resultat. De siffror vi får från förvaltningen idag, säger att det är fler aktiva tjejer än killar!! Gällivare kommun har idag ett av de största aktivitetsbidraget i landet, för vi ser, förstår, hur viktigt arbetet som görs i föreningslivet är för våra barn och unga. Vad gäller ridsporten specifikt, satsar vi cirka 75 miljoner på nya lokaler för alla ridintresserade. Med det säkrar vi upp barn och ungdomsverksamheten, för både ridskola och tävling, samt gör det möjligt för även andra att fortsätta tävla.
Friidrotten och gymnastiken har, äntligen, fått ändamålsenliga lokaler, där huserar cirka 250 aktiva, främst flickor. Ishockeyn har i dag ett uppsving med ett nytillskott om 50 tjejer, konståkningen ger också positiva signaler om ökat antal aktiva i den nya isarenan.