Synlighet räddar transpersoners liv

Foto: Gerry Broome

Insändare2017-03-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag, den 31 mars, är det Transgender day of visibility, en internationell dag för att synliggöra transpersoner.

Transpersoner är en mycket varierad minoritet som har som gemensam nämnare att vi bryter mot normerna kring könsidentitet och/eller könsuttryck.

Vi är bland annat icke-binära, kvinnor, män, andra kön eller blandningar av detta. Vi finns och har alltid funnits i alla samhällen och kulturer i hela världen.

Ibland har transpersoner haft en självklar roll i samhället och i vissa kulturer har en till och med sett upp till transpersoner. Tyvärr är det vanligare att transpersoner blivit, och fortfarande blir, osynliggjorda och förtryckta.

Allt som oftast när transpersoner syns i det offentliga på olika sätt eller när transpersoners rättigheter tas upp i media, är det som lyfts fram tragiska livsöden, dödssiffror, statistik på hur många som tar sitt liv eller blir mördade på grund av det förtryck som finns gentemot oss transpersoner.

Det är viktigt och både förtjänar och behövs uppmärksammas, men vi behöver också en motvikt till denna tragedi. Vi behöver få se att trans inte är synonymt med dåligt mående, självmord och hatbrott. Vi behöver få se att trans är liv.

Vi behöver få se oss själva i vårt samhälle och känna oss inkluderade. Många saker skulle vara lätta att ändra på. I Kiruna har till exempel många av oss transpersoner svårigheter med att gå på badhuset, de flesta gym och även på ställen som har könade toaletter.

I praktiken skulle detta kunna ordnas med extra individuella omklädningsrum för de som inte känner sig bekväma i de omklädningsrum som är könsuppdelade för kvinna/man.

På offentliga toaletter fyller ofta inte uppdelningen någon funktion och vill en absolut ha könade toaletter måste det även finnas ett alternativ för de som inte är bekväma med toaletter avsedda för män/kvinnor.

Det kan vara väldigt svårt att komma ut som transperson i en kultur där du förutsätts identifiera dig med den könsidentitet som tilldelades dig när du föddes beroende på hur ditt könsorgan såg ut.

Men med språket kan alla hjälpa transpersoner att känna sig inkluderade. Det är oerhört viktigt att inte anta andra människors kön och pronomen, då du inte kan se på en persons yttre vad den har för kön, könsidentitet eller pronomen.

Ord kan verka banalt, men är ofta en stor anledning till att många transpersoner inte känner sig trygga i olika miljöer.

Att bli antagen som kvinna respektive man när du i själva verket är något annat kan vara extremt ångestladdat. Detta gör ofta att en person då hellre helt låter bli att vistas i offentliga miljöer där denna risk kan förekomma.

Det finns en fördom om Kiruna som ett trångsynt samhälle där alla måste leva efter rådande normer, men det är bara något som verkar på ytan.

I verkligheten har Kiruna en historia av engagemang i stora politiska förändringar och ett starkt föreningsliv. Det är också en kommun där minoritetsgrupper är i majoritet.

Detta innebär att vi är många som vet hur det känns att bli eller att ha blivit osynliggjord i samhället och därför är vi också många som förstår hur viktigt det är med synlighet och representation för att människor ska må bra i sin fulla identitet.

Vi som är transpersoner i Kiruna behöver också få vara inkluderade och kunna delta i samhället. Vi finns, hjälp oss att synas!

Läs mer om