Utflyttningen från Kiruna riskerar att öka

Just nu känns det som att fler och fler tappar framtidstron om Kiruna.

"Är det inte dags att införa ett system där storleken på lägenheten baseras på antalet personer i hushållet", frågar sig insändarskribenten.

"Är det inte dags att införa ett system där storleken på lägenheten baseras på antalet personer i hushållet", frågar sig insändarskribenten.

Foto:

Insändare2020-09-09 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje vecka har man någon i sin bekantskapskrets som pratar om att flytta söderut. Stadsomvandlingen som skulle ha varit positivt för Kiruna känns mer som att den kommer att vara orsaken till att fler och fler flyttar härifrån. Att vi har mest utflyttning av alla norrbottniska kommuner är inte konstigt. 

Bostadsbristen som kommunledningen borde ha gjort någonting åt redan för 15 år sedan har misslyckats. De få lägenheter man tillfört till allmännyttan märks inte ens av när man ser antalet sökande på varje lägenhet. Man har rivit fler bostäder än vad man tillfört dom senaste 15 åren. Och värre blir det. 

Gruvraset i LKAB har också orsakat att fler känner av osäkerheten med att köpa sig en bostad. Vad händer om produktionen minskar, företaget varslar då sjunker också värdet på bostaden. Vilket har lett till att trycket på hyreslägenheter ökat då många inte vågar chansa och köpa sin bostad. Och kontentan blir ännu längre kötid för att få en hyreslägenhet. 

De nyproducerade lägenheterna har alldeles för dyra hyror för oss som inte berörs av stadsflytten och då inte heller får en trappstegshyra under en tioårsperiod. Vi är många som är ensamstående med eller utan barn, studenter, lågavlönade, pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa, ungdomar osv som står utan bostad pga separation eller annat. Var ska vi ta vägen? Dessa dyra hyror för nyproduktion ha också lett till att fler söker sig till lediga hyreslägenheter från det gamla beståndet. Vilket lett till att ensamstående och tvåsamma till och med bosätter sig i fyror för att hyran är lägre än i en nyproducerad eller nyrenoverad etta eller tvåa. Det finns också personer som bedriver uthyrning på svartamarknaden av lediga rum i hyreslägenheter just för att de har fler rum än vad de behöver. Vilket leder till att vi barnfamiljer få leva trångbodda i två-trerums lägenheter. 

Är det inte dags att Kirunabostäder som är allmännyttan borde införa ett system att storleken på bostaden man hyr ska baseras på antal personer i hushållet. Annars kommer denna trend med utflyttning från Kiruna att fortsätta.