Vad händer i backarna i Björkliden?

"Det viktigaste är att få i gång liftsystemet tillräckligt snabbt innan nästa lågtryck dundrar in" skriver insändarskribenten. Christophe Risenius, marknadschef i Björkliden menar att det handlar om säkerhet.

"Det viktigaste är att få i gång liftsystemet tillräckligt snabbt innan nästa lågtryck dundrar in" skriver insändarskribenten. Christophe Risenius, marknadschef i Björkliden menar att det handlar om säkerhet.

Foto: Privat

Insändare2025-04-02 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en lång och mörk vinter ser man fram emot vår finaste årstid, vårvintern – och då speciellt utförsåkning i vår vackra fjällvärld. Man har räknat ned månader, dagar och kanske till och med timmar till då att skidanläggningarna i Kiruna fjällen slår upp portarna. 

Första skidhelgen var bra, fast bara Himlabacken och Koppasliften var i gång på fjället i Björkliden, man var lite undrande att inte fler liftar och pister är iordningställda. Men man har förståelse att det är början på säsongen och att det är mycket att färdigställa. 

Men nu mer än halvvägs in i säsongen är det fortfarande bara en backe som är pistad på fjället och en lift (koppasliften) som var i gång i helg (på fredag gick den bara till stolpe 9). Helgen före det gick bara Rakkas och Lappbergsliften. Trots strålande väder på söndagsmorgonen och att både kittelliftspår och koppasliftspår var körda så öppnades inte dessa liftar. Och sen blev det storm igen. 

Jag har förståelse med att det svenska fjällvädret är nyckfullt och lågtrycken har stått på rad. Fönstren med bra väder och goda skidförhållanden kan vara bara några dagar innan nästa lågtryck rullar in. 

Vid dessa väderluckor mellan lågtrycken borde den viktigaste prioriteringen vara, att så fort som möjligt få i gång liftsystemet uppe på fjället så att gästerna får tillgång till den fina åkning som råder.

Man skriver på Björklidens snörapport att ”det jobbas hårt för att kunna öppnas upp mer”, men i helgen syntes inga pistmaskiner körandes dagtid på fjället trots finväder. 
Efter e 3-4 dagars storm som det var veckan innan, då är det bara att lägga timmar i pistmaskinerna och prioritera rätt.

Jag upplever att styrningen på vad som ska göras och med vilken arbetsinsats inte håller måttet för att göra oss gäster nöjda, det viktigaste är att få i gång liftsystemet tillräckligt snabbt innan nästa lågtryck dundrar in.

På systeranläggningen Riksgränsen blir liftarna åkbara snabbare och gäster släpps upp på fjället fast inga/fåtal pister är preparerade efter storm, allt för att möjliggöra fin skidåkning för gästerna.

Är ledningen nöjda med rådande situation gällande backar och liftar i Björkliden? Har det blivit accepterat av ledningen att vi gäster ska bara åka till stolpe nio i "Koppas" ett par dygn efter att stormen har bedarrat och vara nöjda med det? 
Nä få till en förändring så vi gäster får nyttja hela denna guldklimp i Kirunafjällen fullt ut under skidsäsongen.

Frustrerad och besviken

Svar direkt:
Att öppna liftar och pister efter kraftiga lågtryck är en komplex process där säkerhet och hållbarhet alltid måste komma först. I fjällmiljö, där vädret snabbt kan växla, krävs noggrann bedömning och omfattande arbete innan hela liftsystemet kan tas i drift.

Efter intensiva snöfall och stormar läggs stora resurser på att preparera backar och säkra liftar. Prioriteringar görs utifrån aktuella väderförhållanden, snökvalitet och säkerhetsaspekter för både gäster och personal. Även om ambitionen alltid är att öppna så snabbt som möjligt, måste arbetet ske på ett ansvarsfullt sätt.

Lapland Resorts arbetar kontinuerligt med att optimera processer för pistning och liftöppningar i både Björkliden och Riksgränsen för att ge gästerna bästa möjliga skidupplevelse utifrån rådande förhållanden.

Christophe Risenius, marknadschef