Med tanke på det redan nu aktuella och skriande behovet av nya undersköterskor inom främst äldreomsorgen måste vi som ordinarie personal på våra olika arbetsplatser se till att ”det blir rätt från början”. Det gäller både elevtid och introduktion av nya, ofta unga och oerfarna ungdomar, det vill säga den personal som förväntas täcka det nuvarande och framtida behovet av vård och omsorgspersonal, de som förhoppningsvis vill och kan ta hand om oss på ålderns höst.
Trots att det många gånger känns lite extra tungt att lära ut och förklara olika saker på nytt måste vi skapa de bästa förutsättningar för att eleven ska lyckas och ta med sig goda erfarenheter av vården för att orka fullfölja sin kommande utbildning. De ska känna sig välkomna och bli emottagna med samma respekt och hänsynstagande som vi själva en gång förhoppningsvis blev mottagna på våra egna arbetsplatser.
En svår inskolning kan vara det första nära mötet med en svårt sjuk gammal människa, här behövs stöttning, bra empati och inlevelseförmåga i sin egen roll som handledare. Personkemin mellan elev och handledare är viktig, eleven ska äga den oinskränkta rätten att kunna byta handledare om det i tidigt skede inte alls finns förutsättningar för ett gott samarbete.
En avstämning efter första, andra veckan är bra, då får handledaren och eleven komma fram till eventuella saker som måste förbättras eller redan är bra. Samtidigt måste personalen försöka skapa en god kontinuitet så eleven får tillbringa sin praktiktid med så få olika handledare som möjligt.
Om handledaren av någon anledning är borta en dag är det hens sak att informera eleven och ordna ersättare, eleven ska inte ovetande stå där och bli placerad med vem som helst ur personalgruppen.
Allt är nytt i början, alla har vi varit gröna och vet hur svårt det kan vara att komma in i rollen som elev eller ny medarbetare. Ett bra sätt att repetera sin egna kunskaper och kompetens i vård och omsorg är just att lära ut dom på nytt åt någon annan Det kan kosta på ibland men är troligen bara av nytta för båda parter. Vi ska inte vara rädda för att ge beröm när något har gjorts bra men samtidigt ska vi som ordinarie personal ställa rimliga krav på vad vi förväntar oss.
En självklar regel är att komma i tid, meddela frånvaro och framför allt, anpassa mobiltelefontiden efter de regler som den nuvarande arbetsplatsen redan förhoppningsvis har upprättat och själva efterlever!