Vård på lika villkor?

Foto: Fotograf saknas!

Insändare2013-10-27 10:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 januari 2014 gör Närsjukvården sitt fulla intåg inom Norrbottens läns landsting. Akutsjukvården som ges till våra patienter kommer att delas in efter var du valt din boplats.

Det akuta omhändertagandet, som endast innebär ett högst tillfälligt omhändertagande i form av stabilserande omvårdnadsåtgärder innan vidaretransport, kommer att ligga under Närsjukvården och ges på länsdelssjukhusen.

Den fortsatta vård och behandlingen, akutsjukvården, kommer att tillhöra Länsjukvården och ges på länssjukhuset i Sunderbyn.

Hoppas ni nu förstår skillnaden?

Hur tryggt blir förlängningen av det trygga akuta omhändertagandet då patienten inte längre bereds möjlighet att stanna kvar och få en fortsatt behandling på sitt länsdelssjukhus, förutom svåra och tunga diagnoser som bedöms lämpliga att endast handhas av specialistsjukhuset? Exempelvis kirurgi med mera.

Nu kommer allt fler lättare patientdiagnoser att tvingas iväg till ett redan överfullt länssjukhus. Länsdelssjukhusets möjlighet till utveckling och upprätthållande av en fortsatt god och tillgänglig vård omöjliggörs via ”avlövning” och centraliseringskrav från maktfullkomliga majoritetspolitiker.

Exempelvis kommer inte intensivvården i Kalix (cirka 1 200 inläggningar 2012) med hela östra Norrbotten som upptagningsområde få möjlighet att fortsätta handha svårare diagnoser, exempelvis längre respiratorbehandlingar.

De anses inte längre utföra någon större ”kvalificerad intensivvård” eller inneha tillräckligt med vidareutbildad personal, allt enligt utredarna och länscheferna Ulf Bergman och Bengt Jacobsson.

Denna enhet som i dagsläget bemannas med en 100-procentig personalstat bestående av vidareutbildade, högspecialiserade sjuksköterskor (flertalet med dubbelkompetens), ska i fortsättningen bemannas med ”grundutbildade sjuksköterskor med introduktion” då arbetsuppgifterna radikalt kommer att förändras och bestå i att endast handha enklare patientdiagnoser.

Narkosläkarens insatser behövs allt mindre, dessa övergår till att möta upp och ta hand om akuta diagnoser på akutmottagningen inför vidaretransport.

I dag pågår en utbyggnad av Sunderby sjukhus för totalt 500 miljoner. Etapp 1 består av operation, iva och akutmottagning. I dagsläget står moduler helt tomma på intensiven på grund av för få personal. Utredarna föreslår att denna förändring och ”avveckling av intensivvården” i Kalix bör ske under tid, man undrar varför?

Kommer Sunderby akutsjukvård fortsättningsvis ha stora problem att rekrytera och behålla vidareutbildade sjuksköterskor utan en allt utökad och kostsam stafettlösning?

Tror landstingsledningen i sin enfald att vidareutbildad personal självmant kommer att täcka upp på länssjukhuset då deras arbetsplats ”avlövas”?

Nej, nu råder helt andra möjligheter på arbetsmarknaden för vidareutbildad personal. Arbetsmiljö och egenpåverkan är vägledande kriterier för trivsel på arbetsplatsen.

Något för landstings-ledningen i Norrbotten att tänka på, kanske?