Varför har aldrig ekonomer rätt?
I TV och tidningar uttalar sig ekonomer myndigt om rådande läge vid varje förväntad kris. När räntan är för låg eller för hög.
När allt pekar på en guldglänsande framtid (för de väbesuttna och medelklassen) med enorma aktievinster då slår den helt oväntade krisen till.
Det blir IT-bubblor, fastighetskriser, bankkriser, energikriser, helt ospådda av de kunniga ekonomiexperterna.
Man har hyllat "entreprenörer" som Kreuger och Refaat El Sayed – tills de faller.
Man ger råd till folk att satsa sina sparade pengar i olika fonder som olika suspekta sen kan omvandla till lyxjakter i Karibien.
När folk skulle "välja" pensionsfonder efter tips från experterna så visade det sig att det gick bäst för dem som inte valde.
Och vem minns inte OBOL där förutom Luleå Hockey t.o.m. LKAB och Länsstyrelsens Längmanska fond lät sig duperas av experten Bo Johansson.
Jag minns även ekonomiexperten Christer Pettersson på TV som på 70-80 talet spådde att LKAB snart skulle läggas ned för det fanns mycket billigare malm i bl.a. dagbrott i Brasilien. (Han blev en tid t.o.m. bankdirektör.)
Han hade också fel.
"Experterna" i Riksbanken delar ut ett ekonomipris till Alfred Nobels minne för att ge sken av att ekonomi är någon slags vetenskap.
Årets pristagare var riksbankschef i USA och införde lågräntepolitiken (som Sverige var snabb att kopiera) som nu håller på att skapa en enorm inflation. Samtidigt som massor av hushåll nu sitter med mångmiljonskulder.
Så varför har dessa experter alltid fel?
Få ifrågasätter om det kanske egentligen finns ett systemfel.
Varför har experter på ekonomi alltid fel?
Börser rasar och bubblor spricker. Skribenten har inte mycket till övers för ekonomernas förmåga att föruse utvecklingen.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.