Vattenfödsel borde erbjudas i Sunderbyn

"Vi vill att de kvinnor som önskar föda på mindre medicinskt styrt sätt och med mer fokus på det fysiologiska, ska få möjlighet till det", skriver barnomorskeförbundets styrelse i en insändare.

En främjande födelsemiljö som inger trygghet, lugn och ro kan kopplas till en mer positiv förlossningsupplevelse för många födande kvinnor, skriver barnmorskeförbundets styrelse i en insändare.

En främjande födelsemiljö som inger trygghet, lugn och ro kan kopplas till en mer positiv förlossningsupplevelse för många födande kvinnor, skriver barnmorskeförbundets styrelse i en insändare.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2024-09-20 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från Barnmorskeförbundet i Norrbotten ser vi en negativ trend där barnmorskans profession blir allt mer medicinskt styrd. För oss är det viktigt att få behålla vår profession, att skapa trygga miljöer och bevara det normala inom förlossningsvården. Vi vill att de kvinnor som önskar föda på mindre medicinskt styrt sätt och med mer fokus på det fysiologiska, ska få möjlighet till det. Vi ser att denna grupp ständigt ökar. Vi ser även en växande efterfrågan bland de födande att få föda i vatten. Mer än hälften av Sveriges förlossningskliniker erbjuder vattenfödsel och i nuläget finns ingen tidsplan för Sunderby sjukhus. Några barnmorskor har gått utbildning och planen är att vattenfödslar ska starta i Gällivare men det finns ännu inget startdatum.  

undefined
Badet på Förlossningen i Sunderbyn.


Aktuell forskning visar att föda i vatten är en säker metod vid lågriskfödslar. Kvinnor som föder i vatten upplever en ökad känsla av kontroll, delaktighet, känner sig stärkta och bidrar till en mer positiv upplevelse. Vattenfödsel innebär att barnet framföds helt under vattenytan och att kvinnan är omgiven av vatten under födandet. Det är en mer kostnadseffektiv metod då det kan minska användandet av epiduralbedövning för de kvinnor som ej önskar farmakologisk smärtlindring. Från barnmorskeförbundet vill vi värna om kvinnans rätt att välja hur de vill föda. Förlossningen på Sunderby sjukhus erbjuder inte vattenfödsel. Möjligheter till mer fysiologiska förlossningar är begränsade på grund av för små lokaler och få möjligheter till alternativ. Verksamheten blir därför mer medicinskt styrd. 
 
Forskning visar att kvinnor som får föda i en trygg miljö får en mer positiv förlossningsupplevelse vilket är viktigt, inte bara för själva födseln men även i ett livslångt perspektiv. En främjande födelsemiljö som inger trygghet, lugn och ro kan kopplas till en mer positiv förlossningsupplevelse för många födande kvinnor. Det har gjorts anpassningar av lokalerna med små medel och det finns processgrupper med fokus på det normala och för att anpassa miljön. Men mycket mer kan och bör göras. 
 
Barnmorskeförbundet i Norrbotten vill verka för att samarbeta med andra organisationer, politiker och beslutsfattare. Politikerna har beslutat att bygga en ny flygel på Sunderby sjukhus där bland annat förlossningsavdelningen ska inrymmas. Nybyggnationer tar lång tid och det behövs en lösning på lokalfrågan i närtid. Vi kräver nu en tidsplan från styrande politiker och kommer att bjuda in dem för dialog.