Insändare Tydligen är alla i chock för att Storbritannien har röstat för att lämna EU. Det är dystra prognoser i alla nyhetssändningar och så vidare. Men är det en riktig analys? Är det inte så att EU och vissa av de stora medlemsstaterna själva har bäddat för denna situation?

Makten från de enskilda länderna flyttas mer och mer till Bryssel utan att medborgarna har fått tycka till om saken. Det är tal om en EU-president och att EU ska tala med en röst som ett USA i en Europatappning.

Därför blev valutslaget logiskt och borde inte förvåna någon. Hur ofta läser vi inte att Sverige är bundna av EU-regler och därför är det omöjligt, som att ha surströmmingstunnor av trä istället för plast. Om en sådan enkel sak ska det förhandlas i EU kommissionen om ett undantag i regelverket.

Såna exempel skulle fylla en hel roman med detaljstyrningar in absurdum om vad vi får eller inte får göra. Inte konstigt att det behövs en så stor administration i Bryssel och Strasbourg.

Demokrati betyder folkstyre men makten flyttas längre och längre ifrån folket. Det kanske kan vara en läxa till våra styrande i Sverige om att inte införa vilka förändringar som helst på medborgarna. Ett aktuellt exempel är storregionen i Norrland som det politiska etablissemanget vill införa utan att vi får ha några synpunkter på om det är en bra eller dålig idé.