Börja tänka

Till politiker som är inte är intresserade av hur de gamla har det på äldreboendet.
Till läkare som ökar medicineringen till de gamla, så de tappar funktionerna som fanns när innan de flyttade till äldreboendet.
Till alla chefer som sitter med på sina kontor och blundar för verkligheten. Till enhetschefer som absolut inte lyssnar på den i arbetslaget som kommer med ett nytänkande, men gör sig av med den personen. Till utbildade och icke utbildade i arbetslaget som börjar mobba den i arbetslaget som kommer med nya idéer.

Mina ögon såg inte Johan eller Beata som de dementa, skriver ”Stiina”.?Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Mina ögon såg inte Johan eller Beata som de dementa, skriver ”Stiina”.?Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Dagens insändare2013-09-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Se på programmet "Sveriges bästa äldreboende" som sänds i fyra delar på torsdagar i TV 1. Ett program som passar utmärkt i utbildningssyfte. Under min korta tid inom äldrevården, eller missvården, försökte jag jobba med samma filosofi som experten i programmet, Jane Lindell Ljunggren. Delta i vardagssysslor, beröring och utevistelse.

Under samma tid skaffade jag lite kunskap om all medicin jag tvingades mata de gamla med. Kunskap i vården förändrar enligt professor i geriatrik, Yngve Gustafsson som medverkar i samma program.

Avsked som efterrätt

Mitt egenmäktiga handlade ledde till regelrätt mobbing med avsked som efterrätt.

Mina ögon såg inte Johan eller Beata som de dementa. Johan var farbror med det varma leendet som tydligt visade vad han var i behov av. När han fick morgongröten serverad med den äkta smörklicken, när han fick välja vilken skjorta han ville ha på sig, när han fick en skön promenad i friska luften sken han som en sol.

Beata var gumman med det bestämda ansiktsuttrycket som vägrade svälja alla mediciner hon var ordinerad. Men som underordnad tvingas jag att tillfredställa läkarens ordination. Tills jag själv började tänka. Inhämtade kunskap om Beatas mediciner.

Kunskap förändrar

Kunskap förändrar vården enligt experten Yngve Gustafsson. Konfronterade äldreboendets läkare om mediciner jag kände igen som ordineras inom psykvården där jag jobbat.

Beatas bestämda ansiktsuttryck ledde till att läkaren och sjuksköterskorna började gå igenom över medicineringen av de gamla.