Dags ställa krav

"Nu måste Gällivare kommuns personalchef granska den kompetensbrist som föreligger och som orsakar stora kostnader. Svågerpolitiken och jantelagen" måste upphöra", tycker signatur Auktoriserad socionom.
Vad tycker du?

Foto: Fotograf saknas!

Dagens insändare2012-04-02 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mina tankar finns hos den unga tjej som inte längre är välkommen till bemanningsenheten i Gällivare kommun.

I en artikel i dagspressen beskrevs en ung tjej som valt att gå undersköterskeutbildningen på gymnasieskolan. Hon arbetade som vikarie på bemanningsenheten under sin utbildningstid.

Vid ett tillfälle hade hon skrivit i sociala medier och tyckt att den arbetsplats som hon vikarierade på var rena "dårhuset".

Någon, förmodligen i hennes arbetsledning hade läst det tjejen skrivit.

Jag bara undrar vilken kontroll bemanningsenheten utövar på anställd personal?

Bemanningsenheten med en chefcontroller och två enhetschefer kallade in den unga tjejen som inte fick ha med sig någon facklig representant. De tre närvarande cheferna meddelade att hon inte längre var välkommen att arbeta på bemanningsenheten.

Chefcontroller med sina enhetschefer har kanske förstört den unga tjejens framtid?

Att dessa chefspersoner helt saknar empatisk förmåga att förstå en ung tjej som är på väg in i vuxenlivet är bevis på bristande förmåga.

Nämnas kan att chefcontroller endast har en gymnasial kontorsutbildning och en datautbildning. De två enhetscheferna har endast undersköterskeutbildning och i andra kommuner är de anställda som administratörer.

Den bristande kompetens som socialförvaltningen besitter är för mig skrämmande. Där finns en socialchef som saknar utbildning i rättskunskap, äldreomsorgsfrågor, familjerättsfrågor, och biståndsfrågor och socionomer som socialförvaltningen ersatts med en del undersköterskor har inte kompetensen att bedöma en biståndsansökan.

Socialstyrelsen har krav på socionomer. Olika inriktningar på socionomutbildningar finns med inriktning till olika verksamhetsområden.

När bristande kompetens föreligger så har insatser för bistånd ökat med 70 procent i Gällivare och Malmberget medan personalens endast ökat med 10 procent och konsekvenserna har blivit att de "Friskvårdstimmar" som hemtjänstpersonalen tidigare fått har dragits in på grund av den ökande arbetsbelastningen.

På sista kommunstyrelsesammanträdet framkom att den yttre omsorgen överskred sin personal med nio anställda.

Nu måste Gällivare kommuns personalchef granska den kompetensbrist som föreligger och som orsakar stora kostnader. "Svågerpolitiken och jantelagen" måste upphöra så att anställda inom hemtjänsten kan känna trygghet och glädje i sin arbetssituation.

Läs mer om