Både FN:s rådgivare i juridiska frågor och EU-parlamentets jurister har dömt ut avtalet för att det bryter mot folkrätten.
I avtalet är nämligen inte det ockuperade Västsaharas vatten uteslutna. Det var också detta faktum som gjorde att Sverige, som tyvärr ensamt land, röstade emot avtalet 2005.
Avtalet går ut sista februari i år och förlängs automatiskt om det inte sägs upp eller omförhandlas. Protesterna i EU-parlamentet har varit många, men nu försöker kommissionen kringgå parlamentets rätt att säga nej genom att förlänga avtalet med ett år.
Fisket i de västsahariska vattnen betyder miljardinkomster för främst den spanska fiskeindustrin.
Spanien och Marockos vapenbroder Frankrike är därför drivande för att förlänga avtalet som kostar EU 360 miljoner kronor per år.
Marocko ockuperar sedan 1975 grannlandet Västsahara och därmed har tvingat halva befolkningen till ett liv i flyktingläger i Algeriet i 35 år.
Så sent som i november brände marockansk polis ned ett protestläger utanför den ockuperade huvudstaden El Aaiún, grep, fängslade och torterade hundratals civila västsaharier.
Marocko, en närmast feodal monarki med en stenrik kung, har i 35 år inte bara förföljt, förtryckt och mördat civila västsaharier utan också förvägrat dem rätten att besluta om självständighet trots hundratals FN-resolutioner.
Är det för detta som EU har belönat Marocko med ett mycket nära partnerskap? Kommer den nuvarande svenska regeringen att stå upp för folkrätten och rösta nej i omröstningen på fredag den 18 februari?