Inte alls lånat

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Dagens insändare2010-06-04 08:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen införde efter valsegern 2006 den så kallade arbetslinjen. Ju fler som är i arbete och ju färre som är beroende av olika former av ersättningar, desto bättre möjligheter för samhället att klara välfärden.

Redan (S)-regeringen hade infört förändringar för att minska förmånerna i de olika försäkringssystemen, vilket också allianspartierna anslöt sig till och fortsatte med efter regeringsskiftet.
Det som dessutom tillkom var att man kraftigt ville stimulera till ökade arbetsinsatser genom "jobbskatteavdrag" för dem som arbetade - även för pensionärer som ville fortsätta att arbeta.
De som arbetar får nu betydligt mycket mer kvar i plånboken efter skatt än tidigare, det är mera lönsamt att arbeta!
Ett hushåll där båda arbetar tjänar över 3 000 kronor per månad på reformen. Det har de rödgröna motsatt sig hela tiden för de anser att det är bättre att pengarna hamnar i statens kassa än i hushållens.
Lånefinansierat? Fakta är:

2007 sänkta skatter, ändå överskott i statens budget och statsskulden minskade;

2008 sänkta skatter, ändå överskott i statens budget och statsskulden minskade;

2009 sänkta skatter, underskott i statens budget och statsskulden ökade.

Siffrorna för 2009 är enligt de rödgröna beviset för att arbetslinjen är fel - utan att andas om att det kanske hände någonting annat i slutet av 2008 som skulle kunna kan förklara underskottet i budgeten 2009, inte bara i Sverige utan i så gott som hela världen.
Naturligtvis är det den världsomfattande ekonomiska krisen som är förklaringen, inte alliansens långsiktiga skattereform.

Socialdemokraterna har ju dessutom steg för steg accepterat de skattesänkningar som alliansen genomfört, är inte de i så fall finansierade med lånade pengar?
Det gnisslar om den rödgröna logiken!

Läs mer om