Landstingets nya satsning att via utökad marknadsföring stärka sin konkurrenskraft gentemot de privata alternativen i det fria vårdvalet (listning på vårdcentral) blir nu för det första ett namnbyte. Från dagens Vårdcentral till Hälsocentral.
Man byter dessutom färg från blått till orange och försöker sälja in konceptet som "värmande brasor och nyttiga apelsiner".
Kalaset kostar oss skattebetalare 1,8 miljoner kronor bara i skyltbytet, för att inte tala om vad den eventuella marknadsföringskonsult som kläckt den geniala idén tagit ut i arvode?
Man säger att "din hälsa är central" och satsar än mer på förebyggande arbete, då kanske vi konsumerar mindre vård och landstinget mer kostnadseffektivt?
Är det inte själva vården som är central?
Närsjukvårdens centrala budskap är ju "den vård man behöver ofta ska finnas nära", sällanvården kan koncentreras ytterligare, däribland akutsjukvård med livsavgörande Intensivvård och respiratorbehandling.
De mindre sjukhusen dräneras allt eftersom på den specialiserade vården, specialistläkare och sjuksköterskor flyr verksamheten och styr kosan till andra sjukhus och andra alternativ.
Har inte den akuta vården blivit "ett offer" till förmån för närsjukvårdskonceptet?
Man påstår att det akuta omhändertagandet ska tryggas, men vad ingår i detta åtagande? Är det inte på grund av den alltmer urholkade akutsjukvården, tryckförband och binda som gäller?
Transport med vägambulans till länssjukhuset för den "riktiga vården", från det så kallade akuta omhändertagandet med allmänläkaren i spetsen till vård och behandling på länssjukhuset?