Liv i spillror

Många människors livsöden slås i spillror av Försäkringskassans förtroendeläkares agerande, skriver Lennart Forsberg.

STOCKHOLM 20090130

Försäkringskassan vid Centralen i Stockholm.

Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10160

STOCKHOLM 20090130 Försäkringskassan vid Centralen i Stockholm. Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10160

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Dagens insändare2010-04-13 07:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många människors livsöden slås i spillror genom att FK:s (försäkringskassan) förtroendeläkare ofta bedömer i en annan inriktning gentemot andra läkare-specialister inom de speciella inriktningsområde som berör sjukdomsstatus.

Den enskilde människan kan ha skadats inom sitt arbete eller på sin fritid.
I många fall så påbörjas en rehabiliteringsinriktning för att den som har skadats ska kunna återgå till sitt arbete/fritidsysselsättning.
I många fall har den drabbade inte ork eller kunskap att driva ett försäkringsärende, många nyttjar därför inte juridiskt biträde via försäkringen.
I media så lyfts frågan via olika program (Uppdrag Granskning med mera) om det har varit rätt beslut som FK:s förtroendeläkare har tagit, vissa läkare som då har utrett samma patient har ifrågasatt FK:s beslut.
Många skadade människor kan ha genomgått utredningar av specialister inom det aktuella sjukdomsbesvär som den skadade har. I många fall bedömer läkarkåren likartat som påvisar att sjukdomsbilden inte kan ifrågasättas för den drabbade människan.
Det allvarliga för den enskilde människan som har drabbats är att det beslut som FK:s förtroendeläkare tar, ligger till underlag för bedömning gentemot den försäkring den enskilde människan har som försäkringsbolagets förtroendeläkare bedömer gentemot medicinsk/ekonomisk invalitet för den drabbade.
I dag så ligger FK:s beslut genom regeringsdirektiv som skapar en felaktig bedömning för den enskilde. Oftast så ska den som har en arbetskapacitet exempelvis på cirka 20 procent börja arbeta 100 procent, eller så måste ett beslut tas av den enskilde att bli arbetslös oftast så finns det ej andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren som gör att den skadade kan stanna kvar.
Oftast har ekonomin kraschat som gör att många måste söka försörjningsstöd (socialbidrag) för att överleva.

Vi måste stå upp solidariskt och skapa en bättre rättvis bild bland våra medmänniskor som drabbas, det kan vara en själv nästa dag som drabbas!

Läs mer om