Förskolan idag 2013:
Den förändring som skett sedan 1990-talet är att ekonomiska besparingar har medfört större barngrupper.
Antalet barn som söker plats i förskolan har ökat, även vistelsetiden för barnen har ökat upp till 45-50 timmar i veckan, vilket i praktiken innebär att barnen vistas i stora barngrupper med mycket buller under stor del av dagen.
Vi vet att barn mår bäst och lär bäst i små grupper tillsammans med välutbildad personal som utmanar dem, allt i enlighet med förskolans läroplan.
Utökar barngrupperna
Statens krav är (kvalitetsparagrafen 2:a kap. 3 skollagen) "Barngruppen skall ha en lämplig sammansättning och storlek och verksamheten skall utgå från varje barns behov."
Är detta möjligt när man i Bodens kommun har tagit ett politiskt beslut att utöka barngrupperna från 16 till 17 platser/avdelning, ej barn/avd?
Elevpengen i förskolan beräknas på 17 barn per avdelning på helårsbasis. Eftersom det till exempel är barn som skrivs in senare på hösten, byter skolform eller förskola minskar antalet barn under sommaren. Det betyder att man i praktiken kan ha 22-24 barn i gruppen resten av året för att uppnå 17 barn i genomsnitt.
Viktig inskolning
Kravet är också att alla barn som har behov ska beredas plats inom 4 månader från anmälningsdagen vilket betyder att vi har inskolningar under hela året och inte som förr augusti eller januari.
En inskolning är viktig för att skapa trygghet för barn och föräldrar men den kräver mycket tid då en personal avsätts för detta.
Förskolan har en egen läroplan, vilket vi alla som arbetar inom förskolan är stolta över och positiva till, men det måste finnas tid och utrymme för det som ska planeras, genomföras, utvärderas och reflekteras kring.
För att kunna genomföra detta krävs att alla hjälper varandra på förskolorna. Detta gör vi genom att vi ansvarar för varandras barn minst en gång i veckan. Det innebär att färre personal tar hand om ännu större barngrupper ett par timmar i veckan.
Kräver tid
Under sina första år i förskolan ska barnen utvidga sin anknytning från föräldern till nya vuxna och det kräver nära samspel med en trygg vuxen, gott om tid, samt kontinuitet i relationen.
Vi tycker fortfarande att arbetet med barnen är utvecklande, spännande och utmanande men vi hör också att allt fler i verksamheten börjar känna sig uppgivna och otillräckliga då barngrupper växer och man inte räcker till.
Vi vill nu uppmana alla Bodens politiker att besöka vår verksamhet och lyssna till vad era medarbetare och våra medlemmar har att berätta om den verklighet vi befinner oss i.