2010 års riksdagsval utvecklade sig till ett formidabelt valkaos. Två "block" stod som motståndare till regeringsmakten och inget av blocken fick egen majoritet.
Orsaken till kaoset beror på att den borgerliga alliansen visserligen fick flest mandat, men ändå 2-3 mandat för lite för att få egen majoritet.
Detta får många att tvivla på valsystemet, som fördelar ett antal utjämningsmandat för att göra mandatfördelningen rättvisare. Men nu blev det visst inte så rättvist, ett litet antal röster till alliansens nackdel kostar för mycket!
Hur kommer nu det sig, kan man undra. Ja, en orsak sägs vara att antalet utjämningsmandat är för få. Med fler sådana mandat hade man fått ett rättvisare resultat. Utjämningsmandaten infördes när vi bara hade fem partier i riksdagen. Då ansågs mandatfördelningen bli rättvis.
Men man kan undra varför antalet utjämningsmandat inte utökats tidigare, när vi för länge sedan fick fler partier i riksdagen? Såväl KD som MP har deltagit i flera val och suttit i riksdagen under många valperioder.
Utökningen borde rimligen ha skett redan till första valet med sex partier i riksdagen och rimligen borde ytterligare utökning gjorts även när vi fick sju partier.
Ändå "tänds ljuset" bland professorer och valexperterer först nu när vi får åtta partier och "skadan" är ett faktum!
Nu tänds ljuset
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.