Lena Ek vill att EU på egen hand utlovar 30 procent utsläppsminskningar till år 2020 - men hon vill det bara som centerpartist. Som miljöminister driver hon inte 30 procent, och i Qatar har man inte talartid som centerpartist.
I budgetpropositionen är klimatbiståndet i grova slängar halverat - Sverige minskar just det anslag som man i tidigare klimatförhandlingar lovat höja. Med början 1 januari 2013 ska världens rikare länder årligen överföra 100 miljarder dollar till år 2020. Dessutom ska det vara "nya och additionella" pengar, men Sverige tar pengarna ur den vanliga biståndsbudgeten med det för miljörörelsen provocerande argumentet att de räknas som nya eftersom vi historiskt gett mer bistånd än andra länder.
Liksom många andra, har Sverige ett överskott av utsläppsrättigheter som miljörörelsen vill se annullerade; kommer de ut på marknaden innebär det ökade utsläpp från andra länder och att vår klimatsatsning gått förlorad. De svenska klimatförhandlarna menar att frågan inte är så viktig längre eftersom värdet av utsläppsrättigheterna minskat, men just därför borde det ha blivit lättare att i Qatar berätta för omvärlden att Sverige annullerar.
Skogsavverkningen står för nästan 20 procent av den totala klimatpåverkan och därför har FN tagit fram REDD (reduced emissions from deforestation and degradation of forests). Norge är tillsammans med Världsbanken den största REDD-finansiären, och Tyskland har nu satt igång ett väldigt REDD-arbete. Sverige står fortsatt vid sidlinjen, trots många år som absolut ledande inom skogsbistånd.
Det absolut viktigaste för Sverige är att Qatar levererar en andra åtagandperiod för Kyotoprotokollet, vars nuvarande utsläppskrav löper ut vid årsskiftet. Miljörörelsen vill också se ett nytt avtal, men varnar för att ett svagt avtal låser fast oss vid låga ambitioner för lång tid framöver - troligen blir nästa period ända fram till 2020. De svenska förhandlarna säger att vi efter ett par år kan skruva upp ambitionerna, men det är troligen praktiskt omöjligt - i vart fall så länge EU-besluten kräver enhällighet.
Att miljörörelsen och regeringen inte är överens i klimatfrågorna är inte i sig överraskande. Men sprickan kan lätt göras mindre, genom att regeringen tar ett par gröna kliv under klimattoppmötet. Det skulle ha stor betydelse långt utanför Sveriges gränser!