År 1911 behövde man vara man och 24 år gammal för att få rösta i de svenska valen. Sedan dess har förändringar gjort att allt fler inkluderats och i dag får både män och kvinnor över 18 år rösta.
Men nu är tiden mogen för oss att ta nästa steg.
Redan det år man fyller sexton borde man få rätt att rösta i allmänna val. Vid sexton års ålder har man genomgått grundskolan och har inte längre skolplikt, man får själv bestämma över de pengar man tjänar och man kan dömas för brott fastän man inte får vara med och påverka Sveriges lagar.
Ändå får man inte rösta i de allmänna valen. I en demokrati bör vi ta tillvara på så många åsikter som möjligt och det finns inga större skillnader på åsikten hos en sextonåring jämfört med åsikterna hos en artonåring.
I dag förlorar många ungdomar förtroendet för politiker redan innan de röstar för första gången. Mycket av det beror på att politikerna inte prioriterar de frågor som är viktiga för dem.
I riksdagen är det också tydligt att unga inte får plats. Endast tre personer i åldersgruppen 18-24 och 14 personer i åldersgruppen 25-29 blev invalda till riksdagen 2006, och med en gammal riksdag tas också beslut som inte tar hänsyn till de unga i samhället.
Det skulle förändras om unga fick rätten att rösta. Då blir helt plötsligt frågor som är viktiga för unga så som ungdomsarbetslösheten, integriteten och klimatet. Det tvingar politikerna att ta en större hänsyn till de frågorna.
Det finns redan i dag många länder som har rösträtt från 16 års ålder. I Österrike, Nicaragua, Ecuador och Brasilien får unga rösta i allmänna val och i Tyskland får man göra det i vissa delstater.
I grannlandet Norge får 16-åringar i vissa kommuner rösta redan nästa år. Överallt där man infört rösträtt från 16 år har det fungerat väl och man har också valt att vidareutveckla det.
I Sverige bör vi inte vara sämre. Att man ska få rösta från 16 år är ett naturligt nästa steg i att skapa ett naturligt samhälle.
Dagens generation av 16-åringar är en intelligent och uppkopplad generation som kan ta tillvara det demokratiska ansvaret som rösträtten innebär.
I årets val kommer över 250 000 16- och 17-åringar i Sverige stå röstlösa, låt oss inte upprepa den orätten.
Rösta vid 16
Dagens insändare.
arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.