Så orättvist

Barn är mjuka och bilar hårda.

Barn är mjuka och bilar hårda.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Dagens insändare2010-06-23 07:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska vi föräldrar kunna genomföra ett jämställt föräldraskap när hela systemet vilar på ojämställda grunder?

Det brukar sägas att föräldraförsäkringen är jämställd i Sverige och många tror faktiskt att mammor och pappor har lika möjligheter att vara lediga för att kunna ta hand om sina barn. Men efter att ha läst på om reglerna inser man att det inte alls är så.
Till att börja med kan den som är gravid och har ett fysiskt ansträngande arbete med många tunga lyft bli beviljad havandeskapspenning. Det är en del av föräldraförsäkringen som man kan ta ut de sista två månaderna före beräknad förlossning.
Men märkligt nog kan man bara nyttja havandeskapspenning fram till elfte dagen före beräknad förlossning. Det är ju lätt att tro att graviditetsproblem med otymplig kropp, foglossningar med mera blir värre de sista dagarna och man då behöver ersättningen mer än nånsin.
Det blev nödvändigt med ett samtal till Försäkringskassan med frågan om det blir lättare att jobba de sista tio dagarna. För det kan väl inte vara så i välfärdens Sverige att när man som bäst behöver socialförsäkringen då finns den inte? Men det visade sig att det är precis så det är.
Försäkringskassan tipsar om att man istället ska ta ut föräldrapenning eller semester de sista tio dagarna. Sin semester bör gravida kunna nyttja på samma sätt som alla icke gravida arbetstagare. Den ska inte användas till att dölja brister i socialförsäkringen.
Vilka andra som inte kan jobba på grund av tillfälligt nedsatt arbetsförmåga ombeds ta semester istället för att sjukskriva sig?
För gravida återstår att ta ut föräldrapenning, en ersättning som vi trodde skulle användas till att ta hand om det nya barnet, inte för att klara av sin graviditet.
Och går man några veckor över tiden är det en förhållandevis ganska stor del av föräldrapenningen som försvinner innan det ens finns något barn.
På diverse gravidsidor på nätet, i tidningar och på mödravårdscentralen får man tips om att ta det lugnt i slutet av graviditeten och planera sin "graviditetsledighet".
Problemet är att det inte finns något som heter graviditetsledigt i Sverige och Försäkringskassan vill som bekant ogärna bevilja sjukpenning för besvär som härrör till en graviditet. Frågan är hur man då ska kunna försörja sig?

Blivande mammor som inte är ekonomiskt oberoende tvingas att ta ut föräldrapenning innan barnet är fött. Är detta en rättvis försäkring?

Läs mer om