Stå upp för kvinnors rätt till säkra aborter

Rätt till preventivmedel och säkra aborter är något de flesta svenskar i dag ser som en självklarhet. Men nära hälften av världens kvinnor i fertil ålder bor i länder där abort fortfarande är förbjuden. Centerkvinnorna kräver att Sverige måste stå upp för kvinnors rätt till säkra aborter globalt.

Foto: Peter Morrison

Dagens insändare2012-12-03 03:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen samlades ett flertal politiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer utanför Irlands ambassad i Stockholm för att protestera mot Irlands extrema abortlagar. Bakom demonstrationen låg den tragiska händelsen där 31-åriga Savita Halappanavar från Indien avled på ett irländskt sjukhus efter att ha nekats abort.

Vi måste fortsätta arbetet för att motsvarande tragedier inte ska hända igen. Nyligen släppte UNFPA, FN:s befolkningsfond, sin årliga "World Development Report" - där FN fastställer att rätten till abort är en mänsklig rättighet.

Kvinnors rätt att kunna bestämma över sina egna kroppar är helt grundläggande vad gäller kvinnors rättigheter, jämställdhet, och utveckling. FN fastslår att kvinnors sexuella- och reproduktiva rättigheter (SRHR), inklusive rätten till abort, går hand i hand med millenniemål som minskad mödradödlighet och barnadödlighet. De går också hand i hand med fattigdomsbekämpning och social och ekonomisk utveckling för en hållbar global framtid.

Mödradödlighet är det millenniemål som har uppnått sämst förbättring. Skulle preventivmedel och aborträttigheter finnas tillgängliga skulle en tredjedel av mödradödligheten omedelbart försvinna och flera hundratusentals kvinnors liv räddas varje år. I dag dör 680 000 kvinnor varje år till följd av osäkra aborter. Det är över 200 kvinnor per dag. Dessutom förlorar över 200 000 barn sina mammor varje år.

Centerkvinnorna uppmanar regeringen att stärka insatserna för SRHR och abort, där en större del av biståndet bör riktas till denna verksamhet - Sverige måste driva dessa frågor hårdare på global policynivå.

Centerkvinnorna känner stark oro över valet av att den ultrakonservativa Tonio Borg från Malta som EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor. Vi uppskattar att Centerpartiets EU parlamentariker Kent Johansson tillsammans med den liberala ALDE-gruppen röstat nej. Centerkvinnorna anser att regeringen borde ompröva sitt beslut och istället säga nej till utnämningen av Tonio Borg.

När motståndskrafterna mobiliserar och organiserar sig mot kvinnors rätt till preventivmedel och säkra aborter behöver Sverige, tillsammans med FN, stå upp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter och kräva rätten till säkra aborter som en mänsklig rättighet. I längden är det så vi räddar liv.

Läs mer om