Tänk efter före

Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Dagens insändare2011-11-26 12:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En person med enkel livsstil är mindre benägen att använda tekniskt avancerade förnödenheter som till exempel bil.

OGP, Onödiga genererade processer, uppstår före, efter, under- och runt omkring användandet av en produkt.

En "miljöbil" behöver inte vara miljövänlig eftersom ett flertal OGP ligger bakom färdigställandet av "miljöbilen".

Förbättringar för miljön börjar med tankar.

Tankar som kan effektuera nya nödvändiga konsumtionsmönster med resultatet att vi människor kritiskt ifrågasätter exempelvis bruk av motorfordon, förpackningar och andra fabricerade förnödenheter.

I litteratur som berör människans psykologiska försvarsmekanismer (Hans Sjöbäck, Psykoanalytisk förvarsteori, 1984) går det att läsa följande: "Befolkningsexplosion, kapprustning och förintelsehot, politiskt förtryck och rika länders utsugning av fattiga länder, förödandet av jordens naturresurser och de skeenden som brukar sammanfattas under beteckningen "miljöförstöring" har på ett kusligt sätt aktualiserat frågan om mänskans drivkrafter."

Vi lever i ett välorganiserat vansinnessamhälle! Det är därför livsnödvändigt att bli medveten om de processer som föregår tillverkningen av produkten vi använder såväl som de processer som genereras i samband med användandet av produkten.

Människans mentala inställning till arbete, fritidsintressen och konsumtion är avgörande för huruvida en livsstil kan bedömas som miljövänlig.

Man kan köpa en bensinsnål och "miljövänlig" bil, men köra turer vars nytta och nödvändighet bör ifrågasättas. Det är alltså inte valet av en "miljövänlig" produkt som avgör om konsekvenserna vid brukandet av produkten är miljövänligt.

OGP, Onödiga genererade processer, minskar och miljön förbättras om vi bejakar denna premiss:

Alla initiativ som leder till att vi konsumerar mindre och producerar mindre är bra!

Läs mer om