Vinsten styr

Ja, så kom beskedet att Postens Frimärken i Kiruna med dryga 30-talet anställda läggs ner och att verksamheten flyttas till det överhettade Stockholm och Köpenhamn.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson försökte ingjuta framtidstro bland personalen på Posten frimärken som förlorar sina jobb. Suzan Werneklint, Eva Uusitalo, Hilkka Ekblom  tog emot kommunalrådet på arbetsplatsen.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Kommunalrådet Kristina Zakrisson försökte ingjuta framtidstro bland personalen på Posten frimärken som förlorar sina jobb. Suzan Werneklint, Eva Uusitalo, Hilkka Ekblom tog emot kommunalrådet på arbetsplatsen.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

Dagens insändare2011-05-30 07:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av dem som nu förlorar sitt jobb började för dryga 20 år sedan vid 20-25 årsåldern och är alltså i dag 40-50 år. De har bildat familj, byggt hus, barnen går i skolan i Kiruna, alltså etablerat sig i Kiruna.

Erbjudandet att flytta till Kista eller Köpenhamn är därför i dagsläget inte särskilt enkelt att acceptera för dessa. De är etablerade kirunabor och trivs i vår stad.

Nedläggningshotet har funnits länge. Kommunpolitikerna i Kiruna har, eller borde åtminstone ha, känt till läget för Postens Frimärkens framtid i Kiruna.

Men inte i något sammanhang har jag hört någon politiker, undantaget landstingsrådet Kent Ögren i Luleå, reagera eller agera för att undersöka möjligheterna för att rädda dessa arbetstillfällen i Kiruna. Och varför verkar frågan inte intressera de lokala redaktörerna?

I den manliga högkonjunkturens Kiruna försvinner 35 kvinnliga jobb utan att några protester hörs eller några frågor ställs.

Den motivering, som damen som för Postens räkning framförde budskapet i TV gav, borde ganska enkelt kunna avfärdas eller ifrågasättas.

Bland annat att en viktig faktor att flytta verksamhet till Köpenhamn är att i den globala värld vi lever i måste de anställda bland annat kunna prata danska.

Jag känner personer som flyttat till Danmark och efter några månader pratat flytande danska. Med förslag om en intensivkurs i danska för berörd personal hade detta argument kunnat avfärdas.

Hade Posten förblivit ett helägt svenskt statligt bolag hade regionalpolitiska skäl för utveckling av verksamheten i Kiruna i stället för i Stockholm och Köpenhamn kunnat åberopas. Åtminstone under en Socialdemokratisk ledning. Som det är nu är det vinstintresset för bolaget som styr.

Med dagens moderna teknik borde verksamhet kunna bedrivas likaväl i Kiruna som Stockholm och Köpenhamn, så varför inte flytta verksamhet därifrån till Kiruna istället.

Det är argument som kommunledningen och andra politiker borde framföra i en samfälld protest med hjälp av till exempel landshövdingen (Kent Ögrens råd).

Läs mer om