Akutvård utan stöd?

Utan vårdnära insatser blir vårdpersonalen på akutmottagningen än mer arbetsbelastad, vilket hotar arbetsmiljön och patientsäkerheten.

Utan vårdnära insatser blir vårdpersonalen på akutmottagningen än mer arbetsbelastad, vilket hotar arbetsmiljön och patientsäkerheten.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2020-01-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar som transportör/vårdnära service på Sunderby sjukhus akutmottagning – en roll som nu hotas att avvecklas och tas bort. På akutmottagningen är vi fyra stycken som arbetar heltid. Många månader arbetar vi dock mer än 100 procent och kommer in extra för att avlasta våra kollegor i en ibland nästan ohållbar situation. Belastningsläget på akuten idag är enormt.

Vårdnära service startades för början just för att förbättra arbetsmiljön samt patientsäkerheten, jag vill påstå att det är precis vad vi gör.

Det är ett väldigt tryck på akutmottagningen idag och det kan därför bli långa väntetider för patienterna som besöker oss. Vårdpersonalen gör ett fantastiskt jobb och sliter dygnet runt för att kunna ge bästa möjliga vård – det är av största vikt att de får göra sitt jobb och fokusera på just omvårdnad. Vi som arbetar inom vårdnära service finns där för att hjälpa till och avlasta så mycket vi kan – för både personal och patienter.

Vi ser till att patienterna kommer fram dit dem ska.

Vi städar och bäddar sängar för att snabbare kunna ta emot nya patienter.

Vi hämtar läkemedel som inte finns på akuten.

Vi delar ut fika till patienter som är hungriga och håller händer med patienter som är oroliga och behöver stöd.

Vi arbetar också för att underlätta för andra mottagningar och avdelningar på sjukhuset.

Vi ser till att patienter får komma upp på röntgen direkt en tid finns, vi följer patienter till bokade möten och till vårdavdelningar.

Vi försöker avlasta våra otroliga kollegor så gott vi kan.

Att ta bort den här arbetsrollen kommer tyvärr orsaka en ohållbar arbetssituation för vårdpersonalen och tyvärr också längre väntetider på en akutmottagning. Vi som arbetar här går i snitt 25 000 steg om dagen och har ibland så pass mycket att göra att vi själva knappt hinner äta eller ta en kortare rast.

Att lägga över även våra arbetsuppgifter på den redan högt belastade vårdpersonalen är inte humant – varken för arbetsmiljön eller patientsäkerheten.

Läs mer om