Öppet brev till kommunstyrelsen/kommunfullmäktige i Pajala kommun
Nu har det gått i stort sett ett år sedan badhuset i Korpilombolo stängdes med undantag för mars månad 2016. Beslutet att stänga gjordes utan samråd eller ens information till föreningen som skötte driften vid tillfället. Anledningen till att man öppnade upp mars månad var att vattenreningen åter fungerade efter reparation av frivilliga i januari. Denna insats skulle ha kostat ca 100 000 + arbetskostnader enligt Pajalabostäders bedömning. Tanken var att man under mars skulle komma överens om förutsättningar för att fortsätta driften. Samrådet skulle ske med politiker, Pajalabostäder och representanter för badhusgruppen. Första förhandlingsmötet var den 29 mars och ingen överenskommelse kom till stånd. Det fanns inget förslag från Pajalabostäder ang. fortsatt drift och ägandefrågor kring badhuset och badhusgruppens förslag godtogs inte. Badhuset stängdes men inga badresor var inplanerade för vårterminen.
Därefter följde månader av mejlkonversation, telefonsamtal och möten vilket resulterade i ett förslag på hyresvillkor som framlades under hösten. Föreningsrepresentanter kunde inte acceptera villkoren i sin helhet och blev varnade av externa experter att gå med på villkoren som kunde medfört stora kostnader och svårigheter för föreningarna att hantera.
Nuläget:
Under året 2016 har skolbadet hänvisats till Pajala badhus som genomgått reparation under hösten men fortsatt haft problem med hög bakteriehalt och därför varit stängt under ett antal veckor. Planerade badresor har uteblivit och man har alltså inte följt den planerade simundervisningen.
Konsekvens för elevers skolsim, exempel högstadiet: Enligt föräldrar är simkunnighetskravet inte uppnått till 100 % och därmed är även idrottsbetyget inte godkänt. Två badresor var inplanerade under hösten. Eleverna har sammanfattat gjort följande på dessa två resor:
Åkt buss 4 timmar, varit i bassäng 1 timme, väntetid 40 min (pojkar och flickor badar inte samtidigt). Vid första tillfället fick de flesta elever inte skollunch på hela dagen men hann duscha 4 ggr samma dag.
I Korpilombolo finns ett badhus på skolgården. Två föreningar, Kulturföreningen och KGIF, står redo att sköta driften som tidigare samt fortsätta renovering i energisparande syfte. Kostnaden för kommunen är uppvärmningen och den har beräknats till ca 180 000 kr för hela året (enl. rapporten Strukturförändringar i Pajala kommun). Vi kan tänka oss att korta öppettider och stänga när kostnaderna uppnått den summa det kostar att ta in barnen till Pajala. Det finns energimätare i badhuset som enligt protokoll DOCkf68.pdf beslutats ska vara uppsatta 1 dec 2008. Det torde därmed gå att utläsa energiförbrukning månad för månad om man så önskar.
Konsekvenser som inte är mätbara på samma sätt som simkunnighetskravet:
Föräldrars oro inför bussåkandet, trafiksäkerhetsskäl, transport på vägar där viltolyckor är vanliga. Föräldrars och barns oro inför uteblivna betyg och utebliven extraundervisning (åtgärdsprogram) för att elever ska klara betyg. Åtgärdsprogram kostar, i synnerhet i detta sammanhang och det går inte att jämföra extra simundervisning för några barn med extra matte då den praktiska situationen i dagsläget innebär transport 9 mil för den extraundervisning man pratar om. Stress för barn under baddagen där man försökt komprimera så många moment på så kort tid som möjligt. Undermålig kvalité på undervisningsmiljön i andra ämnen och rasttid för vissa elever då det sagts att en del av bussåkandet får räknas som undervisning/rast. Enligt föräldrar finns barn som absolut inte kan läsa eller se film i bussen eftersom de lätt blir åksjuka. Yngre barns möjlighet att få vattenvana är borttaget. Inga resor är inplanerade för förskolebarn. Kvällsbadet har möjliggjort en meningsfull fritid för såväl barn som vuxna. Utöver hälsoaspekten har det varit en plattform för integration. Folkhälsoaspekt – Motionssim och vattengympa uteblir och det är inte realistiskt att tro att de som deltagit (även från byar utanför Korpilombolo) bemödar sig eller har råd och tid att förlänga resan till Pajala badhus. Frågor till politiker:
Tycker ni att det är en bättre användning av kommunens pengar när det går till bussresor istället för att värma vattnet i byns bassäng som då möjliggör kvällsbad och den extra simträning och vattenvana barn behöver (=simundervisning) som inte kräver kommunens resurser exempelvis vad gäller personal?
Tycker ni beslutet att stänga badhuset lett till en bättre lösning vad gäller elevers simkunnighetssituation, kommunens service i Korpilombolo med omnejd och ekonomin för kommunen?
Är folkhälsa något som politiker behöver tänka på?
Tycker ni att Pajala kommun behöver följa skolverkets krav på simkunnighet?
Tycker ni att det är viktigt att yngre barn får möjlighet till vattenvana som i sin tur främjar simkunnigheten? Svar önskas med motivering.
För föräldrar, barn, vuxna, föreningar och motionssimmare,
KGIF,
Korpilombolo Kulturförening,
Badhusgruppen