Därför vakar vi utanför slakterier

Runt 100 miljoner kycklingar slaktas årligen i Sverige, enligt insändarskribenten.

Runt 100 miljoner kycklingar slaktas årligen i Sverige, enligt insändarskribenten.

Foto: Eija Dunder

Luleå2018-06-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 26 juni stod jag tillsammans med sjutton andra deltagare från den internationella rörelsen The Save Movement vid Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Varför väljer vi att göra det? Runt 100 miljoner kycklingar slaktas årligen i Sverige. Denna dag miste omkring 200 000 av dem livet under den stund vi fanns vid slakteriet. Innan slakt hålls de i stora hallar i fem veckor innan resan mot döden inleds. Efter bedövning dödas de genom att halsen skärs av. Köttet som produceras marknadsförs sedan som miljövänligt och nyttigt.

Du ska inte låta dig luras av industrin. Nyligen släpptes den största studien av lantbrukets miljöpåverkan som visar att en helt vegetarisk kost är det bästa alternativet om du värnar miljön.Vi vakar vid svenska slakterier för att uppmärksamma djurens verklighet.

Vi vakar för att hedra de djur som ville leva sina egna liv men som aldrig fick chansen. Vi vakar för vi tror på en framtid där våld mot kännande varelser inte accepteras. Det har aldrig varit enklare att äta växtbaserat. Ett första steg kan vara att välja bort kycklingen från din tallrik. En bättre framtid börjar med dig.Möt offren. Våga se. Visa medkänsla.

Pia Wallin,

Save Movement Sverige