Död – svensk exportvara?

Är det inte dags för Sverige att göra som femton andra europeiska länder – förbjuda minkfarmer?

Är det inte dags för Sverige att göra som femton andra europeiska länder – förbjuda minkfarmer?

Foto: Alf Ove Hansen

Luleå2020-01-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En trång gallerbur utan vatten att simma i. Detta är vad som väntar dem hundratusentals minkar som varje år gasas ihjäl för sin päls. När minken når en ålder på drygt sex månader placeras den i en låda och koldioxid sprutas in. Koldioxidförgiftning innebär en mycket plågsam och utdragen död.

Föreställ dig att du försöker andas, men hur mycket du än försöker får du ingen luft. Lungorna börjar bränna. Ögonen och halsen värker. I värsta fall pågår detta i flera minuter innan du till slut blir medvetslös. Experter har liknat detta sätt att dö på med att ”brinna upp inifrån”. Så här avslutar den svenska minken sitt liv, bara för att bli exporterad till andra länder så folk kan klä sig i dess päls.

Djurens Rätt gjorde 2014 en opinionsundersökning där åtta av tio svenskar ansåg att minkuppfödning borde förbjudas. Trots detta verkar intresset för att avveckla minkfarmerna vara svalt i riksdagen. När ska ni politiker ställa er på väljarnas, men framförallt, minkarnas sida?

Vi var många som blev besvikna när landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) meddelade att regeringen inte har några planer på att avveckla minkfarmer. I den 57-sidor långa rapporten som ­Jordbruksverket ­släppte 2019, och som ­Jennie Nilsson utgår från, kan man snabbt läsa att det inte går att garantera minkens välmående.

År 2006 fanns det drygt 180 minkfarmer. Idag är det runt ett 40-tal kvar. Även om Jennie Nilsson ­verkar luta sig mot att mink­näringen kommer självdö vill jag hävda att detta inte går snabbt nog.

Branschorganisationen Svensk Mink menar att minkfarmer kommer att finnas kvar om 50 år. Ni ­politiker har nu en chans att göra ett viktigt, etiskt ställningstagande.

Minkar är ett djur, precis som katter, hundar eller hästar som många väljer att omge sig med. Att spärra in en katt i en stålbur för att sedan göra denna till en pälsdetalj hade utlöst ett folkligt raseri. Det är dags att Sverige ser ­minkar som individer. Inte som ­produkter.

I Europa har redan 15 länder förbjudit pälsfarmer, eller så är avvecklingen på gång. Djurens död och lidande ska inte vara en svensk ­exportvara.

År 2001 stängdes den sista rävfarmen. 2014 var det chinchillafarmernas tur. Hur länge ska minkar ­behöva vänta på sin frihet?

Läs mer om