Så fogas i raden av nedlagda statliga sågverk i länet, ytterligare ett, Rolfs Såg i Kalix. Nu blir det inget mer, om det är en tröst, det är slut på statliga sågverk i länet. Staten genom Sveaskog har 50% av aktieinnehavet i Setra och är länets i särklass största skogsägare, man sitter på ett markinnehav på dryga miljonen hektar. I och med det fattade beslutet har skogsjätten ingen träförädlingsverksamhet i Norrbotten, det är beklämmande.
2007 när sågen förvärvades var det annat ljud i skällan. Sågningen skulle ökas, likaså förädlingen, det var strategin. Sveaskog var garanten för timmerflödet. Efter turbulens i Setras ledning och några Vd-byten blev inriktningen en annan.
För något år sedan fattade man beslutet att öka vidareförädlingen vid anläggningen I Malå. Mer råvara måste tillföras minst 100 000 kubikmeter.
Med ett litet kammarspel vill jag åskådliggöra hur det kan ha gått till i koncernens styrelserum när dråpslaget mot sågen i Kalix utdelades. Namnen är fingerade.
– 100 000 kubik finns inte att tillgå i hela norra Västerbotten. Det är omöjligt skogen växer ju så ini helvete sakta här, säger Vanheden. Hela Pite och Skellefte-området är ju nerlusat med sågar.
– Men vi har en såg i Kalix, där sönderdelningen är rätt nersliten, investeringar kommer att krävas. Vi lägger ner gransågningen, som tycks vara i ropet, plus lite mer grejer. Då kommer den säkert att visa röda siffror. De har en timmerhög på nära 200 000 kubik, upplyser Dynamit-Harry.
– Men vi kan inte bara lägga ner den, det blir folkstorm. Vi måste säga att den är till salu, den passar inte i vår synergi, säger Stickan.
– Lysande Stickan! Lysande, utropar Vanheden. Men vad betyder synergi?
– Skit i det, väser Stickan och blossar på cigarren.
– Det blir rätt långa timmertransporter, det blir dyrt, säger Dynamit-Harry.
– Det är inget större problem. SCA har ingen såg i norra Västerbotten. Sveaskog kör timret till SCA-sågen i Pite. SCA kör sitt timmer i Västerbotten till Malå. Det blir en väl fungerade byteshandel, det är ju ganska vanligt i vår bransch, säger Stickan. Då har vi våra 100 000 kubik.
– Lysande! Du kommer att gå långt, unge man, utropar Vanheden.
När den forne ägaren, Anders Olofsson, ser hur familjeföretaget är på väg att gå i graven lägger han ett bud för att köpa tillbaka företaget och driva det vidare i egen regi. Svaret dröjer, några veckor innan nedläggningsbeslutet hör Setra av sig. Budet är för lågt. Ingen diskussion, ingen förhandling utan bara ett nej får Olofsson. Setra vill inte ha ett sågverk i Kalix för denna inställning tar man en saneringskostnad på 40-50 miljoner.
Bara man kommer över timret.