Inte alls säkert
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi ska ju ha världens säkraste kärnkraftverk också, men samtidigt vet vi ju hur dessa läcker och i övrigt också har drabbats av en lång rad incidenter, bland annat var ju Forsmark farligt nära en härdsmälta.
Så inte är det särskilt betryggande när nu chefen för Bergsstaten pratar om världens säkraste uranbrytning.
Trots att vi har världens starkaste miljölagstiftning är den till sist bara en pappersprodukt där andra intressen lätt kan väga tyngre.
Förespråkare för uranbrytning borde nog sätta sig in i frågor som miljörätt, kärnkraft och kärnvapenspridning, IPPCC:s rapporter och om vårt ekologiska fotavtryck. Med den informationen till hands måste till och med chefen för Bergsstaten kunna göra litet mer övertänkta uttalanden.
Kärnkraften framställs ofta som en ren energikälla. Men om man ser till hela livscykeln, från uranbrytningen till avveckling av reaktorer och slutförvar ger kärnkraften en mängd allvarliga miljöproblem.
Kärnkraften är intimt sammanknippad med krigsindustrin. Det är inte bara om kärnvapen. Det produceras också lågvärdigt uran som har använts som ammunition bland annat i kriget i Irak.
I spridningsområdena ökar cancerfallen även långt efter att spridningen upphört.
Så att över huvud taget fundera på utvinning framstår sammantaget som vansinne med tanke på de stora problem som uranbrytningen ger.
Låt oss istället diskutera hur vi på bästa sätt går vidare med att bygga upp ett hållbart energisystem, så att det varken skadar ortsbefolkningen, gynnar krigsindustrin eller tvingar på kommande generationer ett ytterst farligt avfall.
Vi behöver då satsa på förnyelsebara energikällor och energieffektiviseringar. Vi behöver omfördela resurserna för forskning.
Kärnkraften får av tradition dubbelt så mycket forskningsanslag som alla andra energikällor tillsammans.
Den förnybara energin har alldeles för länge fått bara småsmulor.
Med den omfördelningen kan vi låta båda olja och uran stanna kvar under jordytan och vi kan istället satsa på de energisystem som vi verkligen vill ha.