Den 27 juli 2018 inträffade en dödsolycka på pelletsverket i Svappavara. En ung flicka, Julia Markström, föll från hög höjd och fick sådana skador att livet inte gick att rädda.
Varför inträffade detta dödsfall på en flicka i början av sitt liv?
Dåvarande platschefen i Svappavara hade ignorerat upprepade varningar från skyddsombud och personal om att verket hade stora rostangrepp och borde stängas för att åtgärda dessa problem. Upprepade tillbud hade inträffat utan att något hade hänt från ledningen. Ett 50-tal interna risk- och tillbudsrapporter från 2008 till 2017 som pekade på rostproblem på gallergolv i Svappavara, mest i pelletsverket, hade inkommit. Att man inte åtgärdade golven var förmodligen för att produktionen inte fick hindras på något sätt. Min åsikt är att dåvarande platschefen borde åtalas för dråp för att han inte åtgärdat att arbetsplatsen var säker.
Den 20 augusti 2018 får jag läsa i NSD: ”Stenhård kritik mot Moström. Fackliga representanter törs inte driva säkerhetsfrågor och tuffa sparkrav beskrivs som orsaken till dödsolyckan i Svappavara”.
Jag lyssnade på radion i maj 2019, då dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gick ut i radio och förklarade att ”Man måste öka antalet skyddsombud och att varje olycka på arbetsplatsen måste bli en kostsam historia för arbetsgivaren”.
För att bli av med dessa olyckor på arbetsplatsen måste det kosta arbetsgivaren betydande summor i böter. Dessutom borde skyddsombuden ha större makt gentemot arbetsgivaren så att dessa inte betraktas som ”besvärliga” av arbetsgivaren och inte straffas på något sätt om de måste stanna produktionen för att åtgärda brister i säkerheten .
Anhöriga måste kunna vara säkra på att när någon av dem går till arbetet på morgon också kommer hem på kvällen.