”Mjölken är till för kalven”

”Visst är korna glada när de släpps ut men de kommer att stängas in igen nästa dag”, skriver Malin Gustafsson, Djurrättsalliansen.

”Visst är korna glada när de släpps ut men de kommer att stängas in igen nästa dag”, skriver Malin Gustafsson, Djurrättsalliansen.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-04-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna börjar mejeriernas årliga PR-jippo, betessläppen. De närmaste veckorna kommer medierna rapportera om hur familjer åker på utflykt till mjölkgårdar för att se när de glada korna släpps ut på sommar-bete.

Inte alla ser bortom fasaden. Bregottfabriken är en lögn och betessläppen hjälper till att sprida den. Visst är korna glada när de släpps ut, men många av dem kommer stängas in igen redan nästa dag. Vad många inte vet är att kor hålls inomhus en stor del av sommaren. Beteskravet gäller bara sex timmar om dagen för mjölkande kor och bara under en del av sommaren. Så fort hösten närmar sig stängs korna in och får inte komma ut igen förrän nästa sommar. Inte konstigt att de är glada den där första dagen. På betessläppen framställs bonden som kornas bästa kompis. Men med sådana vänner behöver man inga fiender. Djuren i mjölkindustrin behandlas som maskiner. Varje år insemineras korna för att föda en kalv – det behövs för att hålla mjölkproduktionen hög. Den nyfödda kalven tas direkt från kon. Kalven ska inte få mjölken, den ska människan ha.

Kalvarna föds upp föräldralösa. Hankalvarna skickas till slakt, honkalvarna blir nästa generation mjölkkor. Den hårda produktionen sliter hårt på deras kroppar och när de inte är lönsamma längre skickas även korna till slakteriet.

Enligt Jordbruksverket blir medelåldern för en ko i mjölkindustrin bara fem år. Så fundera en gång till innan du åker till ett kosläpp. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer. Drick inte komjölk, den är till för kalven.

Läs mer om