Jag arbetar som distriktssköterska i hemsjukvården. Det betyder att min arbetsgivare är kommunen medan läkaren som ansvarar för samma patienter har regionen som arbetsgivare. Läkaren Bellander berättar i NSD den sjätte september hur bristen på läkare på hälsocentralerna (HC) försämrar arbetsmiljön på HC, svårt att rekrytera osv.
Detta blir även konsekvenser för de svårast sjuka patienterna som tillhör hemsjukvården. Distrikstsköterskan lämnar lappar till olika läkare på HC då patienten behöver något, får svar på en lapp vad vi ska göra. Patienter i hemsjukvården har ofta komplexa bekymmer som inte innefattas på en lapp. Många olika stafettläkare, många olika ansvariga läkare däremellan bollas distriktsköterskan fast det är egentligen patienterna som bollas. En läkare kan kalla en patient på besök, göra olika åtgärder som distriktssköterskan i hemsjukvården inget vet om, sedan råkar distriktsköterksan kanske läsa vad läkaren dokumenterat.
Därefter kallar läkaren patienten igen för uppföljning av tex ett läkemedel som distrikstsköterskan redan utvärderat eftersom det ingår i distrikstsköterskans kompetens, det blir därmed dubbelarbete.
Läkaren arbetar som hen alltid gjort, som att hemsjukvården tillhör regionen. Men distrikstsköterskan som arbetar i hemsjukvården sitter ju inte på hälsocentralen och kan knacka dörr som man gör då man jobbar där, men förväntas göra det.
Var finns samsyn och helhetstänk i vården? Vår arbetsmiljö i hemsjukvården får konsekvenser av detta arbetssätt. Forskning visar att just samsyn och tydligt samarbete kring vem som gör vad,hur och när, samt planer och förebyggande vård ökar patientens säkerhet och kvalitet. Det är ju lätt att räkna ut att det blir bättre arbetsmiljö av det och dessutom sjunker kostnaderna.
Distriktssköterskan har hög kompetens som inte används. Läkaren sitter på sitt rum och ordinerar och utvärderar fast distrikstsköterskan har den kompetensen, så läkaren kunde göra annat.
Vem gör vad? är en viktig fråga. Svårt sjuka patienter bollas hit och dit mellan läkare som tycker patienten ska åka till sjukhuset, fastän man kunde lösa saker hemma. På sjukhuset tycker man att HCs läkare kan ta situationen och patienten skickas hem. Dags att samarbeta för kvalitet och patientsäkerhet, utifrån patientens behov!