Patientsäker vård?

Kurs i bilförlossning. Hur är det ställt med patientsäkerheten i dag, undrar insändarskribenten.

Kurs i bilförlossning. Hur är det ställt med patientsäkerheten i dag, undrar insändarskribenten.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Luleå2017-03-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skickade ett mail till landstingsstyrelsen den 27 februari i år angående den mediauppmärksamhet som en bilfödsel i Västernorrland fått och hade synpunkter på att det skulle uppmärksammas mer och föras en bättre statistik när sådant förekom.

Då fick jag till svar på bästa byråkratisvenska att ”när det gäller registrering av förlossningar är det med dagens diagnoskoder inte möjligt att registrera var och hur en förlossning utanför sjukhus sker.” Jag invänder; om det nu är så få bilförlossningar som landstinget menar förekommer, borde man kunna gå utanför sin ”diagnoskod ” och registrera varje bilfödsel och allt som rör denna specifika födsel. Med NLL:s (förlåt Region Norrbotten) stora administration och många byråkrater borde det inte vara några problem.

NLL bör registrera var födslarna ägde rum. Skedde de i bil , ambulans, i hemmet eller på akutmottagning? Vem förlöste–make, polis eller annan utomstående? Vem klippte navelsträngen? Uppstod komplikationer för moder eller barn? Barn dödfött –orsak? Psykiska problem för moder eller fader efter förlossning och vem tog i så fall hand om den biten så att de kom under adekvat vård?

Jag tycker fortfarande det är märkligt att inte NLL uppmärksammat detta fenomen som bilfödslar visat sig vara ända sedan BB lades ner i Kiruna. Eftersom Västernorrland kommer att få samma problem med bilfödslar genom att de lagt ner BB i Sollefteå, enligt samma mönster som NLL lade ned BB i Kiruna, verkar det vara samma fenomen som kommer att dyka upp i hela landet. Att lägga ned små fungerande BB som inte kostar så mycket till förmån för mastodontsjukhus som tillämpar löpandebandprincipen. Det går också stick i stäv med uttalandet att hela Sverige skall leva. Vilka familjer vill bosätta sig på orter med långt till BB med risk för dramatiska färder dit på grund av väglaget på vintern?

Jag kommer att skicka samma mail till Västernorrlands landsting och föreslå dem att registrera sina ”bilfödslar ” så det kan komma fram hur stora problem detta nya fenomen drabbar barnfamiljer.

NLL har lagt ut på sin hemsida ”Region Norrbottens förlossningsvård håller hög kvalitet ” och säger genom en massa parametrar hur bra förlossningsvården är i Norrbotten. Man hänvisar till ”resultatöversikt för 16 olika hälso- och sjukvårdområden”. Men den rapporten säger bara hur dåligt Norrbotten är i jämförelse med andra landsting. Det enda som Norrbotten är någorlunda bra på är cancervården. Men undersökning som egentligen avses på hemsidan är Socialstyrelsens rapport ” Öppna jämförelser jämlik vård 2015”.Den belyser bara hur bra vården är när man kommit fram till sjukhus. Det vore väl skam annars att vården är bra när man kommer till sjukhus Gällivare eller Sunderbyn.

Men hur är det med med patientsäkerheten innan man kommer till Gällivare eller Sunderbyn? Bilfödslar kan väl knappast vara patientsäkra? Det sägs inte heller något om hur hela familjen mår efter en dramatisk förlossning på vägen, vilket jag tycker borde vara NLL:s ansvar.

Jag har en massa skräckberättelser samlade från kvinnor med upplevelser av bilfödsel och om media är intresserade kan jag förmedla dessa. Naturligtvis med dessa kvinnors tillåtelse.

Läs mer om