Landstingsledningens förslag om att ta bort narkosläkaren från Kiruna sjukhus med hänvisning till ekonomi och patientsäkerhet kommer få precis motsatt effekt om det genomförs. Ju mer landstinget centraliserar desto dyrare blir vården! Kostnaderna för inhyrd personal ökar i takt med centraliseringen och de ofta på de neddragnings drabbade orter där den fasta personalen väljer att sluta men även på de orter som förväntas ta hand om extra patienterna utan adekvat resurskompensation.
landstingets hyrpersonalbudget är stor och kommer fortsätta växa, men att få tag i inhyrd personal som ens kan tänka sig att jobba under de föreslagna villkoren är nog svårt. Kostnadsargumentet äts direkt upp av extra ambulanser, extra jourlinjer, fler transporter, övertid och inhyrd personal. Detta framgår tydligt av risk- och konsekvensanalysen.
Vad gör en narkosläkare? Och i Kiruna där ingen operation finns? Jo narkosläkaren ägnar sitt yrkesliv åt andning, cirkulation. Det är den enda funktionen man verkligen behöver i ett akutomhändertagande de andra läkarnas uppgifter är i periferin. När en patient är riktigt dålig så är det narkosläkaren som gör skillnad på liv och död . Att ta bort den funktionen kommer också göra skillnad på detta.
Jag hoppas bara att det inte blir mina barn eller anhöriga. Av risk- och konsekvensanalysen som genomförts framgår att detta beslut inte kan tas utan fatal påverkan på patientsäkerheten. Därtill framgår även att man inte längre kan ha kvar AT-läkare, det vill säga läkare under utbildning och därmed försvinner all framtida rekryteringsbas för doktorer. Detta leder såklart till ökat behov av inhyrd personal. Attityden är även den beklaglig. ”Det är naturligt med protester men vi kör vårat race, ty folket vet ej vad de talar om. vi gör detta med bättre vetande". Vilket är totalt fel. Lika vård för alla är en utopi men varför ytterligare öka ojämnlikheterna!?