Skapa en debatt om E10

Foto:

Luleå2017-05-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag råkade befinna mig på fel sida långtradaren när den välte i Moskojärvi den 6 april och vi blev stående där i 3 timmar. Ingen person blev skadad utan lastbilen låg bara som en mur över vägen.

Till platsen kom en (1) bärgningsbil som långsamt öppnade ena vägbanan med stor försiktighet samt några poliser som dirigerade trafiken. Väglaget var 2 cm våt blötsnö.

Framför oss i bilkön stod en timmerbil vars släp sakta gled på snön mot dikeskanten. Någon grusbil uppenbarade sig inte. NCC som sköter vägunderhållet gick inte att nå.

Någon omdirigering av trafiken till småvägarna runt olycksplatsen gjordes heller inte. Kortaste alternativ för rundkörning tar nästan en timme längre tid på smala osäkert plogade och halkbekämpade vägar.

Strax före olyckan passerade en bekant till oss på väg till BB. Barnet föddes 2 timmar efter ankomst till BB.

Senare på kvällen stängdes vägen igen under flera timmar för att bärga långtradaren.

Denna dag var det bevisligen inget flygväder för ambulanshelikoptern, E10 var dessutom även avstängd i norra änden mot Narviks sjukhus.

Under väntetiden kom det en del funderingar om vem det är som bestämmer att vägen, den enda vägen mellan nordligaste Sverige och närmaste akutsjukhus och BB, får vara blockerad av ett enda fordon och att inte fordonet då bara knuffas i diket. Stora traktorer fanns i området.

Jag ringde till Trafikverket som bara hänvisade till polisens ledningscentral. Efter mycket om och men fick jag kontakt med ledningscentralens ansvarige. Han kunde inte svara på vem som beslutat om räddningsåtgärderna men tyckte att ”man måste väl stänga av vägen för att kunna bärga”. Hur prioriteringen och beslutsgången (beslutsmall) ser ut kunde han inte svara på. Till exempel, vem kontrollerar om det är någon annan brådskande transport på gång? Polisen har enligt ”lagen om skydd mot olyckor” i princip obegränsad makt att fatta drastiska beslut.

Så frågan är varför ”man” prioriterar en enda långtradarlast som viktigare än vägens samhällsnytta. Vad kostade stoppet för övrig trafik, transporter, arbetspendling, sjukresor? Vilken oro skapar inte händelsen för oss berörda ortsbor?

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att det inte är någon som beslutar och prioriterar. Inte polisen, inte Trafikverket, inte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, inte Länsstyrelsen, inte Regionledningen, inte Kiruna kommun. Det är alltid någon annan.

Slutsatsen blir att den som beslutar i praktiken är föraren till bärgaren som efter att fått klartecken från försäkringsbolaget sätter igång utan några större analyser. Vad händer om lasten är oförsäkrad?

Medias engagemang och fördjupning i frågan är ganska frånvarande. Samma dag som Lars Lindbergs insändare om E10 publicerades ställde NSD en viktig ”Dagens fråga” om vilken glass som Kirunaborna tyckte bäst om. Media! Skapa gärna en debatt om E10 och låt berörda myndigheter förklara sitt ansvar.

Läs mer om