Vård blir en vara
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Utvecklingen är inte förvånande. Den allt tydligare socialliberala socialdemokratin ser inte några problem i att privata vårdbolag går med vinst. För den borgerliga eliten är det en självklarhet.
Visserligen skickar (S) med den till intet förpliktigande reservationen; bara den inte blir oskäligt stor. Vad det innebär får vi vänta länge på innan någon definition kommer att sättas på pränt.
Det som borde ifrågasättas är att man genom privatiseringar ser hälsa med vård och omsorg som en vara på en marknad istället för ett gemensamt samhällsansvar.
Medborgarnas hälsa är en rättighet som samhället ska erbjuda alla, fattig som rik, arbetslös som anställd, på lika villkor.
Detta lär oss att all välfärd ska finansieras genom en solidarisk beskattning efter bärkraft och göras tillgänglig genom offentliga hälsocentraler, vårdcentraler och sjukhus.
Privata alternativ splittrar hälsoorganisationen och begrepp som kvalitet kommer att färgas av en subjektiv ryktesspridning.
För att sanera bland de privata vårdbolagen som redan hunnit etablera sig borde de avgifter som erläggs inte tillgodoräknas i högkostnadsskyddet. Detsamma bör gälla för vårdbolagens remisser till den offentliga vården.
Den offentligt organiserade och genomförda välfärden med hälsa, vård och omsorg är det ideologiska arv som tagit avstamp i arbetarrörelsens socialistiska grundsyn med målsättningen att välfärden ska stå under en ständig offentlig insyn och belysning.
Då först uppnås demokratins djupaste syfte om delaktighet, vilket inte en sifferexercis om konkurrensens välsignelse gör.