År 2009 presenterades arkeologiska fynd gjorda i byn Aareavaara i Pajala kommun i Norrbotten.
Fynden, som enligt tester med Kol-14 metoden, daterades till 9300 (niotusentrehundra) år före vår tideräkning och bestod av brända benrester från ren.
Tidsaspekten gör att tanken svindlar i jämförelse med till exempel att den första egyptiska pyramiden byggdes först cirka 2700 år före vår tideräkning.
Vi pratar således om en händelse, en måltid i Aareavaara som inträffade 6600 (sextusensexhundra) år innan pyramidbygget.
För ett antal år sedan: Svenska statens jurister förnekade att samerna skulle anses som ursprunglig befolkning i området ”Norra Sverige” därför att samerna inte kunde uppvisa skriftliga bevis på, under hur lång tid de har frekventerat området.
Samerna upplyste domstolen om att samiska inte är ett skriftspråk och att det var anledningen till att de inte kunnat uppvisa erforderliga skriftliga bevis.
Svenska statens representanter tog inte hänsyn till det argumentet utan höll fast vid sitt förnekande, vilket domstolen gav sitt samtyckte till.
Enligt mitt sätt att se och tänka var det ett ovärdigt beteende av en stat mot det egna landets medborgare och dessutom mycket olustskapande.
Historiskt om skriftspråk: Först uppfanns ordskrift och sedermera kilskrift av sumererna i Mesopotamien, i nuvarande Irak, cirka 3200 år före vår tideräkning.
Anledningen var tydligen att de behövde skapa ett system med minnesanteckningar för sin handel som var omfattande både i storlek och geografisk spridning.
Samerna hade inte liknande behov.