Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden – finns den?
Från olika håll kommer kommentarer om att vi behöver arbeta längre upp i åren än nuvarande pensionsålder.
Människan blir äldre och vi håller oss friskare längre upp i åldern, så visst är det tänkbart. Det behövs också för att samhället ska gå runt och för at det ska vara hållbart ekonomiskt.
Med försämrat pensionssystem behöver också fler arbeta längre för att dryga ut sin pension.
En stilla undran är dock hur det ska gå till? I dag är arbetslösheten hög och de som har svårast att komma ut på arbetsmarknaden är våra ungdomar och de personer som har passerat 50 år.
Lider vår arbetsmarknad av åldersdiskriminering?
En del håller med om detta medan andra säger att det är en skröna. Vi menar att åldern spelar en stor roll när företag anställer personal. Vad tror du själv?
Vad är det som bidrar till att vi fokuserar på ålder i stället för rätt kompetens och vilken erfarenhet personen har? Vi lever i en kultur där evig ungdom hyllas. Vad händer när ålderns skönhet går före klokhet och kunskap?
I platsannonser går det ibland att läsa: Vi söker dig mellan 25-35 år med flera års yrkeserfarenhet. Hur man nu ska hinna med att få flera års yrkeserfarenhet med tanke på att många fortfarande pluggar efter 25 års ålder?
Vi hör också företag som behöver säga upp personal och vill då behålla alla under 35 år.
Nina möter i sitt arbete som karriärcoach personer som upplever att de har svårt att få ett arbete på grund av sin ålder. Förut var det mer vanligt bland personer som fyllt 50 år. Nu blir det också vanligare bland personer som fyllt 40 år.
Beate har i sitt arbete varit med om diskussioner där man pratar om att hur gammal personen man söker bör vara. Vår höga arbetslöshet bland ungdomar talar för sig.
Detta är några exempel på vad vi menar är åldersdiskriminering. Om det inte är det, vad är det då?
Hur tänker företag när man fokuserar på personer inom ett visst ålderspann? Det blir enkelspårigt och dynamiken som uppstår när olika åldrar mixas försvinner.
Unga personer har inte hunnit med att skaffa sig viktig yrkeserfarenhet och risken finns att den kunskap som äldre personer besitter går förlorad.
Hur tänker man när man helst vill ha personer i 30-årsåldern? Det är då många bildar familj och det innebär att delar av personalen i olika perioder är hemma för att antingen föda eller vårda barn.
Alternativt väljer man att sluta för att studera eller gå vidare i karriären. Det medverkar bland annat till en personalomsättning som kan bli för hög.
Personens kunskap, erfarenhet och personliga egenskaper borde vara viktigare än åldern, anser vi. Dessa bitar sitter inte i åldern sett i antal år.
Anställ och behåll personal ur olika generationer. Det ger oss en viktig mix av ny och gammal kunskap, vi lär av varandra. Vi får en miljö där erfarenhet möter nya råd och rön.
Det ger oss också en möjlighet för personer att dryga ut sin pension. För att nå dit behöver vi också fler arbetstillfällen så att de räcker till fler oavsett ålder.
Sist men inte minst, vi får en arbetsmarknad där vi lär oss at umgås med varandra över åldersgränserna och därmed blir vi förhoppningsvis mindre åldersfixerade.