Alla har vi ju ett gemensamt mål

Norrbottens län2014-11-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Kommunal som i NSD den 30/10 hävdar att undersköterskor kan ersätta sjuksköterskor året runt.

Men det är stora skillnader i kunskap och kompetens mellan en sjuksköterska och en undersköterska. Det handlar inte alls enbart om administrering av läkemedel.

Sjuksköterskor har minst en treårig universitetsutbildning. Ofta bygger vi dessutom på med 1-1,5 års universitetsstudier för att få specialistkompetens.

I och med vår legitimation lyder vi dessutom under hälso-och sjukvårdslagen och kan ställas till svars för eventuella vårdskador.

Undersköterskor har sin givna kompetens inom omsorg baserade på gymnasiestudier. I takt med att hälso- och sjukvården blir alltmer avancerad och specialiserad krävs också alltfler specialistsjuksköterskor.

Dessa kan möta upp kraven eftersom de har den specifika kunskap inom omvårdnad som krävs för att patienten ska få bästa möjliga vård.

Vårdförbundet ser en stor utmaning i att behålla nya kolleger i yrket samt att få äldre erfarna specialistsjuksköterskor att orka stanna kvar även som handledare.

Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för Landstinget i Norrbotten. Vårdförbundets modell Akademisk Specialisttjänstgöring (AST) börjar nu implementeras runtom i Sveriges kommuner och landsting. Grundutbildade sjuksköterskor kan i och med AST studera, med bibehållen lön inom ramen för kollektivavtalet, ytterligare 1-1,5 år på universitet inklusive arbetsplatsförlagd utbildning för att möta den rådande bristen på specialistkunskap inom olika verksamheter.

Vårdförbundet strävar efter utveckling av hälso- och sjukvården. Konstruktiva och konkreta förslag lyfts vid olika samverkansforum med arbetsgivare i Norrbotten, vilket inte alla fackförbund kan stoltsera med.

Vi välkomnar konstruktiva idéer. Vi har ju alla ett gemensamt mål; att ge patienter rätt till trygg, säker och effektiv vård som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.