Den 15 januari hölls årets första partiledardebatt inför valet den 14 september. Stefan Löfven och Jimmie Åkesson var frånvarande av olika skäl. Men intresse och politisk omtanke för den akuta bostadskrisen var lika frånvarande.
Enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, var Jonas Sjöstedt vinnare i debatten. Det är inget smicker som varken Sjöstedt eller de övriga partiledarna ska påverkas utav, då de största förlorarna är våra 289 000 unga som fortfarande väntar på en egen bostad.
För dig som missade debatten kan jag recensera den. Reinfeldt tog upp lite av varje och betonade tillväxt och sysselsättning som diagnos medan sossarna slutreplikerade med underskott som symptom. SD pratade kriminalstatistik och migration medan Sjöstedt risade vinst i välfärd.
Åsa Romson ska få ros för att hon nuddade bostadsbristen vid ett tillfälle, men i övrigt var det kemi och marinbiologi i hennes klimattal. Vi hörde lite mer, hon kallade någon för en ”åsna” till och med. Göran Hägglund var lika roligt som vanligt.
Folkpartiet vurmade ånyo för EU och repeterade ”flumskolan”. Pisa-mätningen kom upp, dock ej det lutande tornet i södra Europa utan kunskapsnivåerna i svensk skola, samma skolor som slungar ut nya generationer i bostadslöshet.
Annie (C) hyllade hamburgarmomsen som inbringade 40 000 sysselsättningar, hon glömde dock att en majoritet av dessa alltjämt är inneboende eller rider på andra, tredje eller fjärdehandskontrakt.
Våra beslutsfattare skyltade mycket i riksdagen, inte om utförsäljningsgrafer av hyresrätter i storstäderna, utan det var omslagsbild på Löfven och valaffischer av Lööf respektive Björklund.
Våra politiker var extra roliga i dag i tv och mobilrutan. Men det är inget roligt med en 19-åring som tvingas att tacka nej till jobb och studier på grund av bostadsbrist.
Allt var sig likt, bostadskrisen är en kris som tydligen berör bara de 158 kommuner som lider av bostadsbrist och de 147 700 unga vuxna som bor i dag ofrivilligt hos sina föräldrar. Alla partier har ett bostadsprogram, men ingen vill marknadsföra den inför talman Westerberg.
Det kan tyda på en ovilja eller okunskap för att spränga bort bostadskrisen, men Hyresgästföreningen kan bidra. Vi har ett ekonomiskt program för hyresrätten som bidrar till en bättre bostadsförsörjning via investeringsstimulans för nybyggnation, ROT-avdrag, miljöpremie för upprustning, slopad fastighetsskatt och skattefria underhållsfonder.
Kostnaden för detta skulle vara cirka 8 miljarder kronor per år. En stor del av det skulle staten få igen genom bland annat moms- och skatteintäkter från investeringar som annars skulle utebli.
Det kvarstår 250 dagar till valet och klockan klämtar för att vi ska få våra beslutsfattare att inse de samhällsekonomiska effekterna av bostadskrisen.
Bistå oss i detta arbete och aktivera dig i samhällsfrågan. Släng iväg ett brev till din politiker. Du gör samhället och politiken en tjänst.