Grundläggande demokratiska principer är åsidosatta vid beslutet om nedläggning av demensboenden i Överkalix.
I tisdags den 21/1 fattade socialnämnden i Överkalix beslut om att stänga kommunens två demensavdelningar vid Brännagårdens äldreboende. Ett beslut vars konsekvenser i dagsläget inte är kända för de boende eller deras anhöriga och därför innebär stor oro och ångest.
Beslutet har inte föregåtts av en beslutsprocess som följt de grundläggande principerna i en demokrati, nämligen dessa:
• var och en ska ges lika stora möjligheter att uttrycka sina önskemål
• vars och ens åsikt ska ha samma tyngd när kollektiva beslut ska fattas
• var och en ska ges tillräcklig tid för att sätta sig in i den fråga som ska beslutas
Som anhörig har jag inte fått vara del i någon som helst beslutsprocess kring de förändringar som socialnämnden beslutat rörande min mammas demensboende och äldreomsorg.
Att ett beslut om nedläggning inom kort skulle bli aktuellt nåddes jag av i slutet av november, via artiklar i NSD och Norrbottens-Kuriren. Det gjorde mig riktigt, riktigt ledsen.
Dels förstås över det faktum att det fanns sådana planer, dels för att det blev via media som planerna blev kända för mig. Jag hade hoppats och trott att jag som anhörig skulle vara informerad före media.
Ingen ansvarig tjänsteman, handläggare eller chef inom socialtjänsten hade informerat oss närmast berörda om det pågående planerings- och utredningsarbetet. Ingen hade heller visat något intresse att efterfråga våra eller våra anhörigas synpunkter och erfarenheter av den befintliga demensvården vid Svalan och Tallstigen.
Eftersom jag trots allt hade svårt att tro att det faktiskt under en tid pågått ett ganska omfattande utredningsarbete kring en omorganisation som berörde min mammas särskilda boende utan att jag på något sätt informerats kontaktade jag den 27 november kommunen för besked.
Berörda tjänstemän bekräftade då att det redan inom ett par veckor, den 12 december, skulle fattas beslut i ärendet.
Den 12 december beslutade Socialnämnden att hänskjuta ärendet till kommande möte den 21 januari 2014. Då jag tycker det är viktigt att värna om de grundläggande principerna i en demokrati, och att jag upplever att de har åsidosatts när det gäller beslutsprocessen i det ärendet, har jag begärt att få ta del av det underlag som ligger till grund för beslutet.
Den arbetsgrupp som har tagit fram utredningen har inte heller presenterats, men jag förutsätter att det ingått personer som har dokumenterad kompetens och erfarenhet när det gäller vården av dementa. Det går att pröva lagligheten, och i vissa fall även lämpligheten, i kommunala beslut genom att besvära sig över dem.
Socialnämndens protokoll justeras den 3 februari 2014. Kommunallagen gör det möjligt att överklaga beslutet inom tre veckor efter att protokollet justerats och anslagits på kommunens anslagstavla.
Det är en rättighet som jag tänker använda mig av och förhoppningsvis kommer fler som berörs av beslutet att göra detsamma.