Hur står det till med jämställdheten mellan kvinnor och män? Många spaltmetrar ägnas åt frågan om kvinnors representation i börsbolagens styrelser och på ledande poster inom offentlig och privat verksamhet.
Jag ska också dra mitt strå till stacken i denna angelägna fråga, genom att beskriva hur det ser ut i Överkalix, som enligt kommunens bokslut 2013 måste vara den mest jämställda kommunen i landet, för att inte säga, i hela världen.
Enligt kommunens årsredovisning konstateras att kvinnornas medellöner bland de kommunanställda överstiger männens medellöner, samt att andelen kvinnliga chefer ligger på cirka 90 procent.
Hur har man då uppnått detta, mer än jämlika tillstånd?
För att kunna redovisa sådana häpnadsväckande siffror har man omvandlat (i teorin, inte i praktiken) alla deltidstjänster med låga löner (kvinnor till 90 procent) till heltidstjänster (årsarbetare), och hokus pokus har man tillsammans med den höga andelen heltidsanställda kvinnliga chefer (med hyfsade löner) passerat männen i genomsnittslön.
Nu föreslår de kvinnliga cheferna att man ytterligare förstärker jämställdheten genom att minska andelen (säga upp) lågavlönade, deltidsarbetande, främst kvinnor, inom vården med 7,3 årsarbetare och eventuellt utöka antalet tjänster (med hyfsad lön) inom ledning och administration.
Så kan man också verka för ett jämställt tillstånd.