Är inte alla arbetstagare i Bodens kommun lika mycket värda?
Ett medborgarförslag angående arbetskläder i förskola och fritidshem har skickats till utbildningsnämnden under hösten 2013. Medborgarförslaget är underskrivet av 168 personer.
Förslaget beskriver att arbete med yngre barn innebär stort slitage på kläder och skor i och med att personalen sitter på golvet eller står på knä, vistas utomhus i kyla och regn och skorna utsätts för stort slitage vid vistelse i sandlådor, skogen, fotbollsplaner med mera.
Inför nämnden, som var torsdagen den 31 oktober, har förvaltningen i vanlig ordning förhandlat de ärenden som ska upp till nämnd.
Lärarförbundet lämnade ett antal yrkanden angående arbetskläder – samtliga avslogs dock. Men under nämndsmötet togs det kloka beslutet att ändå skicka en återremiss till förvaltningen på detta ärende.
Det är viktigt att nämnden tar denna yrkeskategori på allvar, att personalen på Utbildningsförvaltningen har samma värde som anställda på andra förvaltningar.
2011 fanns det ett medborgarförslag angående arbetskläder i förskolan på bordet. Den gången hänsköts frågan till kommunfullmäktige som valde att avslå utbildningsnämndens begäran om att tillföra ekonomiska resurser för att införa arbetskläder.
Förvaltningen beslutade då att inte införa arbetskläder inom förskolan, igen. Lärarförbundet begärde redan år 2010 en överläggning med utbildningsförvaltningen angående arbetskläder, men fick redan då svaret att de ekonomiska resurserna inte räckte till för att genomföra en åtgärd.
Bodens kommun väljer år efter år att bryta mot den jämställdhetsplan och jämställdhetspolicy som man själv antagit i kommunen.
Det står klart och tydligt att den övergripande Jämställdhetsplanen 2013-2015 ”är en del i arbetet för att främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet.”
Fortsättningsvis beskriver Bodens kommuns Jämställdhetspolicy ”att kommunen ska vara en attraktiv arbetsplats för kvinnor och män. En arbetsplats där kvinnor och män har lika rätt i fråga om arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter.”
År 2005 och 2011 tog Kommunstyrelsen beslut om att utöka Socialnämndens budget med 900 tkr respektive 1,6 mkr för att bland annat finansiera arbetskläder till socialförvaltningens medarbetare.
Tekniska förvaltningens arbetstagare får sedan länge arbets- och skyddskläder.
Var är kommunens tanke på jämställdhet när det gäller Utbildningsförvaltningens arbetstagare inom förskola och fritidshem? Har inte de samma rätt till arbetskläder?
För utbildningsförvaltningens personalkategorier, som till majoriteten består av kvinnor, ingår det i deras tjänst att vara utomhus flera timmar varje dag i alla väder och årstider.
Kostnaden för kläder för alla väder faller på individen. Var är jämställdheten i detta?