Årets viktigaste sommarpratare?

Johan Rockströms sommarprat var utöver det vanliga. Viktigt och värt att lyssna på, tycker Pontus Björkman.

Johan Rockströms sommarprat var utöver det vanliga. Viktigt och värt att lyssna på, tycker Pontus Björkman.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbottens län2015-07-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Idag tycks vi tro att jorden har en lättare förkylning, när planeten egentligen drabbats av cancer.”

Antagligen har vi redan fått lyssna till den sommarpratare, som levererar flest ord, mest fakta, störst oro.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap tecknar först en mörk bild av vår planet: Förutsättningarna för ett stabilt klimat är permanenta isar på Nordpolen och Sydpolen, då dessa gigantiska vita ytor reflekterar 80 procent av den inkommande värmen ut i rymden.

Nu målar klimatförändringarna om planeten, då Arktis genomgår en abrupt uppvärmning och isen smälter.

Detta oändliga vita landskap byter snabbt färg till en mörkare vattenyta. Risken är, om isarna försvinner, att världen bli självuppvärm-ande.

Om 35 år måste utsläppen av växthusgaser vara nere på noll. Fönstret till en hållbar värld är ännu öppen, om så bara precis, menar Rockström i sitt sommarprat.

Men fortsätter vi som i dag ökar temperaturen med 3–4 grader. Då kollapsar världens korallrev och Amazonas regnskogar. Grönland smälter med en höjd havsnivå med upp till 6–7 meter.

Kol och olja måste bort och det är bråttom. Sol, vind och vatten är framtiden. Vilken värld vill vi lämna efter oss till våra barn och barnbarn är frågan.

En värld med extremväder och där stora områden är obeboeliga eller en planet i balans med förutsättningar för ett liv i harmoni, skönhet och gemenskap, och där människorna ännu har en viss handlingsfrihet?

Du människa på jorden, du politiker och lärare, missade du Johan Rockströms sommarprat, det ligger kvar på Sveriges Radios hemsida.

Lyssna och gör skillnad.