Finns risk för konflikter? Debatten om internationella konflikter är åter aktuell på grund av den aktuella politiska krisen mellan Ryssland och Ukraina.
Stormakter som USA och tidigare Sovjetunionen har alltid använt militär- och vapenkapacitet som maktmedel i den geopolitiska kontexten.
Trots ambitioner av nedrustning och diplomati har den militära kapaciteten ökat sin betydelse i världen.
Har vi då skäl att oroa oss för militära konflikter i vår närregion? Av debatten att döma så råder det olika uppfattningar om detta.
För att bedöma framtida risker är det av vikt att förstå vilka intressen som kan föranleda framtida konflikter.
Ett område eller närområde på norra halvklotet är Arktis som till nutid varit relativt ohotad av mänsklig närvaro och konflikt, där intresset för djur och natur och bevarandet av detta varit det dominerande. Men i framtid kan situationen förändras.
Därför är det viktigt att tidigt uppmärksamma problematiken.
Arktis eller polarområdet blir allt mer i fokus i takt med att klimatförändringar och exploateringsmöjligheter av naturresurser (gas, olja, mineraler etc) förändrar förutsättningar och närvaro. Frågan om äganderätter och exploateringsrätter av naturresurser blir därmed åter aktuella.
Det är mot bakgrund av detta som spänningar i framtid kan uppstå. Av det skälet är det av vikt att redan nu fundera på hur man bäst möter den nya situation som kan uppstå med eventuella framtida konflikthot. Att närvarande territorialstater (Ryssland, Finland, Sverige, Norge, Danmark (Grönland), Island, Kanada) finns i området är en realitet.
Att dessa förmodligen mer eller mindre visar sin militära närvaro blir förmodligen en del av verkligheten.
Vad göra, med den insikten?
Redan nu är det nog av vikt att etablera tidiga samarbeten mellan berörda stater som syftar, binder samman staterna i multilaterala överenskommelser i konfliktlösa syften. I det perspektivet kan etablerade organisationer som FN (Förenta nationerna) vara närvarande som organisation och delaktiga som viktiga aktörer i processen (förebyggande). Arktiska rådet är redan en realitet och samarbetsforum för närvarande polarstater.
Syftet måste vara att finna hållbara lösningar som bygger på samverkan och att dela på gemensamma intressen.
Mycket av den oro och risk för allvarligare konflikter beror nog på hur dessa polarstater lyckas bli eniga om samarbetet i polarområdet.
Nyckeln till framgång måste vara samverkan kring gemensamma intressen.