Baksidan av palmolja och soja

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Norrbottens län2017-08-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Både palmolja och soja har välförtjänt dåligt rykte ur miljösynpunkt. För att odla dessa grödor bränner och hugger man ner regnskog, vilket gör att många unika djurarter förlorar sitt levnadsutrymme.

Ett exempel: Orangutangers utrymme har minskat med över 90 procent sedan 1970.

När man anlägger industriella odlingar av palmer eller sojabönor utarmas artrikedomen och jordens möjligheter att binda vatten och kol.

Eftersom det handlar om gigantiska arealer blir konsekvenserna allvarliga och långvariga.

Som konsument kan man försöka ta reda på vilken palmolja och soja som har certifierats. Men värdet av dessa certifieringar är tveksamma, och dessutom är det svårt att avgöra om en produkt innehåller certifierade ingredienser eller inte.

Enklare och effektivare är att helt sluta äta animalier, för en stor majoritet av all soja och palmolja går till kraftfoder.

Köp av ägg, kött, odlad fisk eller bröstmjölk från ett djur sponsrar direkt användningen av stora mängder soja och palmolja, även om dessa saknas i innehållsförteckningen.