Barngrupperna måste minskas

Barngrupp. Skolverket har nya riktlinjer om gruppernas storlekar. I Boden är grupperna     betydligt större.

Barngrupp. Skolverket har nya riktlinjer om gruppernas storlekar. I Boden är grupperna betydligt större.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Norrbottens län2016-05-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför förskolans dag 19 maj uppmanar vi politiker och andra beslutsfattare som styr över förskolan i Boden att göra ett besök för att se och prata med den personal som arbetar där för att förstå vad som behövs för att göra förskolan attraktiv både som arbetsplats och en grund för det livslånga lärandet för barnen.

Skolverket har nyligen gått ut med nya riktmärken för barngruppernas storlek. För barn mellan ett och tre år är riktmärket sex till tolv barn och för barn mellan fyra och fem år är riktmärket nio till femton barn. Dessa riktmärken utgår från att varje enskilt barn har sina speciella behov.

Det måste man utgå ifrån om man ska lyckas ge barnen en bra och trygg förskola.

I Bodens kommun är grupperna betydligt större, man pratar om 17 platser istället för barn vilket i verkligheten kan bli tjugo barn eller mer då varje plats kan bestå av två barn. Där finns tre personer anställda som går i skift men i verkligheten är man oftast på två då raster planeringstid med mera ska tas ut.

I Bodens kommun har vi många barn med annat modersmål än svenska. Detta är på många sätt positivt och förskolan kan få betydelse som en kulturellt gränsöverskridande och viktig verksamhet, men det tar också mer tid och kräver kunskap och ett medvetet pedagogiskt arbete.

Samhällsekonomiska beräkningar visar att investering i god förskoleverksamhet är ekonomiskt lönsamt för alla barn men speciellt för barn från resursfattiga miljöer. Därför måste den hålla en så god minimistandard att den är utvecklande för alla barn. Därutöver behöver vissa barn i alla områden, och alla barn i vissa områden riktade satsningar. Om politiker menar allvar med skrivningarna i skollag och läroplan är det hög tid att ta ställning till hur förskolan ska få de resurser som krävs

De förskollärare som arbetar och dagligen känner av allvarliga brister i den egna verksamheten, mår ofta dåligt själva.

Detta är både ett arbetsmiljöproblem och en allvarlig kvalitetsbrist eftersom det försvårar för förskollärarna att engagera sig och utvecklas i arbetet med barnen.I den förskola vi vill skapa, måste man öka lärartätheten, följa skolverkets nya riktmärken och minska gruppstorlekarna, låta förskollärare vara förskol­lärare, lägga mer resurser på barn med särskilt behov av stöd, införa karriärtjänster i förskolan, satsa på kompetensutveckling, höja lönerna för att rekrytera och behålla förskollärare.

Välkommen till förskolans dag 19 maj!