Bostadsminister Eriksson, vilka åtgärder vidtar du?

Foto: Holsen, Sebastian

Norrbottens län2017-03-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utsläpp från vedeldning medför varje år hundratals människors förtida död, ungefär lika många som varje år dör av utsläpp från trafiken. Sverige har möjlighet att skärpa kraven på vedkaminerna eftersom tekniken redan finns på marknaden, men på grund av Boverkets särskilda tolkning av ett EU-direktiv sker inte det.

Ett nytt, strängare EU-direktiv gällande vedkaminer ska vara infört senast år 2022 och Sverige har valt att avvakta detta datum. Boverket som är ansvarig myndighet för frågan har låst sig vid en rigid tolkning av regelverket och vägrar införa kraven tidigare än vad EU-direktivet påbjuder. Men skärpningen av EU:s regelverk har inte hindrat våra grannländer Norge, som förvisso inte är medlem i EU, och Danmark, från att redan nu införa hårdare krav i nivå med de kommande EU-reglerna.

För människor med astma kan eldningsrök betyda att man inte kan gå utomhus eller göra ett normalt liv helt omöjligt. Med nya och säkra kaminer skulle problemen minska kraftigt, om bara den politiska viljan fanns. Bostadsminister Peter Eriksson måste agera gentemot Boverkets passivitet.

Eftersom de skärpta kraven i grannländerna leder till att begagnade kaminer med högre utsläpp inte kan upprustas och säljas på andrahandsmarknaden i Norge och Danmark, så exporteras istället dessa kaminer till Sverige. Varje år installeras nu många norska och danska kaminer med höga utsläpp som kommer att fortsätta vara i drift i Sverige i ytterligare 20 till 30 år.

Boverket är ensamt i sin syn på att Sverige bör avvakta införandet av hårdare krav. Både Energimyndigheten och Naturvårdsverket menar att det är fullt möjligt för Sverige att införa de högre kraven redan nu. Även miljömålsberedningen, som alla riksdagspartier står bakom, anser att frågan bör snabbutredas med sikte på att nya krav ska införas så fort som möjligt.

Det kan tyckas att fem år inte spelar någon roll i det långa loppet, men på grund av att kaminer har så lång livslängd, riskerar vi att fastna i ett problem som kommer att bestå under kommande decennier.

När den ansvariga myndigheten, Boverket, har låst sig vid en rigid tolkning av regelverket, måste politiken träda in. Ytterst är luftkvaliteten och situationen för landets astmatiker en politisk fråga. Därför vill vi nu fråga bostadsminister Peter Eriksson: vilka åtgärder tänker du vidta för att alla medborgare ska kunna vistas utomhus utan risk för giftig rök från kaminer?